Results 1 to 2 of 2

Thread: Publiek HD schakelkanaal wettelijk niet mogelijk

 1. #1
  Administrator tokoroko's Avatar
  Join Date
  12-03-2009
  Location
  ucassupport.nl
  Posts
  53,619
  Uploads
  139

  Post Publiek HD schakelkanaal wettelijk niet mogelijk

  Publiek HD schakelkanaal wettelijk niet mogelijk


  De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) mag geen “best of” HD schakelkanaal aanbieden. De roep om zo’n HD schakelkanaal komt vooral uit de hoek van satellietkijkers in Nederland. Deze hebben slechts de beschikking over één publiek HD kanaal.

  Al eerder maakte CanalDigitaal duidelijk dat men geen schakelkanaal zou kunnen maken omdat de NPO niet de informatie over native HD uitzendingen op de drie publieke HD kanalen beschikbaar stelt. Maar ook al zou deze informatie wel beschikbaar worden gesteld dan nog geeft de NPO CanalDigitaal geen toestemming voor het maken van een HD schakelkanaal. “Het is ons wettelijk niet toegestaan om een schakelkanaal te starten, omdat dat feitelijk de start van een nieuw 4e HD kanaal betekent” aldus Cees de Bruin, directeur Distributie, Technologie en Uitzending van de NPO. Zelfs al wil CanalDigitaal zelf in eigen beheer regelmatig schakelen tussen diverse HD kanalen dan nog krijgt men van de NPO toestemming om dit te doen. “Dergelijke ideeën zijn al eens eerder geopperd met betrekking tot de vorming van een "best of” HD kanaal. Wij staan dit dus niet toe aan CanalDigitaal. En hebben hen dat ook gemeld toen zij informeerden naar de mogelijkheden om HD te gaan doorgeven” verduidelijkt Cees de Bruin.

  Een verdere uitbreiding van publieke HD kanalen bij CanalDigitaal wordt op dit moment ook niet geblokkeerd door de NPO. “Wat ons betreft staat het CanalDigitaal wel vrij om alle drie de HD-kanalen van NPO naast elkaar door te geven” laat De Bruin weten. In praktijk houdt dit dus in dat als CanalDigitaal bandbreedte op de satelliet beschikbaar heeft en men de bereidbaarheid heeft om de HD-kanalen van de NPO te willen doorgeven men dit dus direct kan gaan doen.
  Attached Images Attached Images

 2. #2
  Administrator tokoroko's Avatar
  Join Date
  12-03-2009
  Location
  ucassupport.nl
  Posts
  53,619
  Uploads
  139

  Post Re: Publiek HD schakelkanaal wettelijk niet mogelijk

  De wet verbiedt een publiek HD schakelkanaal


  Er komt geen HD schakelkanaal van de Nederlandse Publieke Omroep. Mocht er bij CanalDigitaal abonnees nog hoop zijn op zo’n “best of” HD schakelkanaal, dan is deze hoop nu direct vervlogen. Cees de Bruin, directeur Distributie - Technologie en Uitzending van de NPO, laat er geen onduidelijkheid over bestaan. “Het is ons wettelijk niet toegestaan om een schakelkanaal te starten” laat hij in een artikel van Totaal TV weten. De reden hiervoor is dat een HD schakelkanaal in feite een vierde publiek HD kanaal is.

  Ook al zou CanalDigitaal zelf de arbeid op zich te nemen om naar eigen inzicht een HD schakelkanaal van de drie beschikbare publieke HD zenders te maken dan nog staat de NPO dit niet toe. “Dergelijke ideeën zijn al eens eerder geopperd met betrekking tot de vorming van een "best of" HD-kanaal. Wij staan dit dus niet toe aan CD, en hebben hen dat ook gemeld toen zij informeerden naar de mogelijkheden om HD te gaan doorgeven” is De Bruin heel duidelijk in het artikel van Totaal TV. Bij CanalDigitaal speelt als enige HD aanbieder in Nederland dit probleem. Via de satelliet is slechts één publiek HD-kanaal beschikbaar. De reden hiervoor is beperkte bandbreedte die de televisieaanbieder via de satelliet op dit moment beschikbaar heeft. Wil men de drie publieke HD kanalen afzonderlijk gaan doorgeven dan moet men een nieuwe transponder op de Astra3 satelliet huren. Dat lijkt op dit moment op korte termijn nog niet het geval te zijn. Eerst gaat CanalDigitaal begin volgend jaar de huidige themakanalen transponder omzetten van MPEG2 naar MPEG4. Hierdoor komt er extra ruimte binnen de huidig beschikbare bandbreedte voor het doorgeven van tot 3 extra HD kanalen. Mocht men besluiten om een gedeelte van deze extra ruimte te gaan gebruiken voor doorgifte van extra publieke HD kanalen dan levert dat vanuit Hilversum geen problemen op. “Wat ons betreft staat het CD wel vrij om alle drie de HD-kanalen van NPO naast elkaar door te geven” aldus De Bruin.

Similar Threads

 1. CanalDigitaal kan van huidig publiek HD geen schakelkanaal maken
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 12-09-2009, 15:55:42
 2. Question Is deze installatie mogelijk?
  By blacklight in forum Dutch / Nederlands
  Replies: 3
  Last Post: 13-08-2009, 19:46:58
 3. Info Fashion TV HD niet op Astra2, mogelijk wel bij UPC
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 07-08-2009, 07:17:40
 4. New Omroep C wil in publiek bestel
  By <<ELVIS>> in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 30-12-2008, 17:32:23

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •