RTBF Sat wordt stopgezet, onduidelijkheid radio

De satellietzender RTBF SAT zal begin volgend jaar uit de lucht gaan. Dit komt doordat de RTBF de komende jaren 23 miljoen Euro moet gaan bezuinigen. In ruil zal RTBF La Trois een volwaardige zender worden,

De bezuinigingen zijn het gevolg van tekorten die onstaan doordat de Waalse regering de jaarlijkse verhoging van het kijkgeld met 2% stopzet evenals de jaarlijkse indexatie. De RTBF moet ook 110 banen gaan schrappen. Met het verdwijnen van RTBF Sat, kanaal met eigenproducties, zullen in Europa de RTBF programma's met een kleine selectie nog uitsluitend via TV5Monde te zien zijn. De zender verhuisde recent al van de Astra naar de Hotbird en verloor heel wat kijkers in met name Frankrijk en Duitsland.

Via Hotbird en aanbieder TéléSAT blijven in ieder geval RTBF La Une en RTBF La Deux in de lucht maar wel gecodeerd en in MPEG4. Helaas zijn de zenders officieel ook alleen voor Belgische en Luxemburgse kijkers te abonneren. Technisch gezien komen deze signalen wel in heel Europa aan. Of RTBF La Trois in dat pakket komt is nog niet bekend.

Ook de radiozender RTBF International zal in ieder geval van de korte golf verdwijnen. Onzeker is nog of dit ook geldt voor het signaal via de Hotbird en de wide-beam in de C-band op Atlantic Bird 3 (5 graden west). Dit signaal is van een kwaliteit van 192 kbps in tegenstelling tot de gecodeerde radiozenders van de RTBF die ook alleen gecodeerd en in een matige geluidskwaliteitmet 128 kbps via de Astra worden doorgegeven.