Digitalisering Duitse analoge transponders scheelt Astra 40 miljoen aan inkomsten

SES Astra heeft berekend dat de analoge uitschakeling, iets waar ze overigens wel groot voorstander van zijn en ook campagne voor voeren, hen rond de € 40 miljoen aan inkomsten gaat schelen.

Momenteel worden via de Astra 1 op 19,2 graden oost nog 38 analoge transponders gebruikt voor met name Duitse zenders, maar ook voor CNN en Eurosport. Minstens de helft van al deze transponders wordt naar verwachting ook toekomstig gebruikt voor de Duitse markt maar maximaal 19 ervan zullen voor andere Europese markten worden gaan inzet.

Maar omdat in landen als Spanje en Frankrijk het aantal Astra-huishoudens lager ligt dan in Duitsland, zullen de verhuurprijzen voor die transponders lager liggen dan nu bij het analoge gebruik voor Duitsland het geval is. Daarom berekent Astra vooraf een inkomstenderving van €40 miljoen.

Chief executive offcier Bausch van Astra is overigens nog altijd voorzichtig. Tegenover Duitse media stelt hij nog niet zeker te zijn van het feit dat 30 april 2012 inderdaad de analoge switchoff zal volgen. Dit hangt volgens Astra ook af van het feit hoeveel kabelkijkers dan nog analoge televisie ontvangen. Daar zijn volgens Astra namelijk technische oplossingen voor nodig. Overigens halen Nederlandse kabelbedrijven diverse zenders digitaal van de satelliet en zetten die om naar een analoge kabelzender.