Argwaan in Duitsland rondom nieuwe HD+ platform van Astra

Vlak voor de officiŽle start van het HD+ platform van SES Astra in november zwelt de kritiek op dit project in Duitsland aan. Na veel kritische media is het nu de Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen die kijkers wil waarschuwen voor allerlei technische trucjes bij de ontvangst van HD uitzendingen van RTL en ProSiebenSat1.

De consumentenorganisatie waarschuwt kopers van HD+ ontvangers voor mogelijk onaangename verrassingen. Het zal namelijk alleen mogelijk zijn om ongestoord opnamen te maken van ongecodeerde HD zenders zoals ARD HD, Arte HD, ZDF HD, Eins Festival HD, Anixe HD en Servus HD. De commerciŽle zenders zullen echter gecodeerd in N*gr*visi*n via het HD+ platform gaa uitzenden van APS, de dochtermaatschappij van Astra. En alleen gecertificeerde ontvangers zijn geschikt voor ontvangst maar met CI-Plus op deze toestellen kan verhinderd worden bepaalde programmaís op te nemen of bijvoorbeeld reclame door te spoelen of over te slaan. RTL heeft al aangegeven deze techniek hier zeker voor te gaan zullen gebruiken.

Ook zenders die Free To Air in HD (gaan) uitzenden met hun regulier programma, zoals Luxe TV, ARD & ZDF, hebben op voorhand veel kritiek op het HD+ platform. Ze zien weinig kans van slagen indien het hier gaat om 'betaaltelevisie' terwijl er zenders in zitten die in feite niets meer zijn dan de HD versie van hetzelfde SD programma en zullen er zelf dan ook zeker niet aan gaan meedoen. Volgens hen moeten er niet teveel technische beperkingen zijn (zodat andere ontvangers ook geschikt kunnen zijn voor ontvangst, overigens komt Humax al met een speciale update voor zijn Fox HD ontvangers) en Luxe TV stelt dat het pakket zonder speciale themazenders weinig kans van slagen heeft. RTL en Vox willen in November de gecodeerde HD uitzendingen starten en Sat1 en ProSieben willen dit in januari 2010 gaan doen. Het gaat daarbij om simultane uitzending van de huidige analoge en SD zenders.