Britse Freesat wil meer HD kanalen

Digital Spy meldt vandaag dat het Britse platform Freesat in feite zit te springen om meer HD zenders. Om die reden voeren ze met veel zenders gesprekken om deel te nemen aan Freesat.

Op gebied van HD is Freesat tot op heden nog geen concurrent van Sk* Digital, dat al ver over het miljoen abonnees zit met haar pakket van meer dan 30 HD zenders. Freesat heeft momenteel wel exclusief de 'ITV HD' programma's maar desondanks is er nog geen overeenkomst voor reguliere uitzending van ITV1 HD. Wel zal ITV 1 + 1 waarschijnlijk toch snel gaan starten.

Buiten ITV HD zijn alleen BBC HD en Luxe TV HD momenteel via Freesat (en dus ongecodeerd via 28 graden oost) te bekijken. Met de Amerikaanse zender BET was een tijdelijke overeenkomst voor een HD kanaal, ter gelegenheid van de Michael Jackson tribute. De grote vraag is wanneer zenders die op de Britse markt actief zijn, zich willen aansluiten bij Freesat.

Zo is Channel 4 HD tot op heden ook nog niet in het aanbod opgenomen. Daarbij spelen zaken mee als de overweging voor pay-tv of juist niet maar ook programmarechten en de beschikbaarheid van frequenties via de juiste uitzendbeam. Freesat is overigens ontstaan uit een samenwerkingsverband van de Britse nationale zenders als BBC, ITV en Channel 4.