(Upd.) THOR 6 & NSS-12 succesvol gelanceerd.

Met de lancering van 2 grote satellieten is 29 oktober 2009 een belangrijke datum voor zowel Telenor als SES World Skies. Onder voorwaarde van goede omstandigheden zal dan de lancering plaatsvinden van de THOR 6 (die komt op 0,8 graden west voor klanten in Noord- en Oostelijk Europa) en de NSS-12.

De satellieten zijn intussen gereed voor lancering en bevestigd aan de Ariane 5 raket welke op 29 oktober is gepland. De webcast zal om 20.40 Centraal Europese Tijd hier zijn te volgen wanneer de lancering vanaf Kourou, Frans Guyana (dit is niet ver van Suriname) zal plaatsvinden. Na ruim 26 minuten moet de NSS-12 eerst worden uitgezet en 5 minuten later de THOR 6.

Ook voor SES World Skies is dit een belangrijke dag als de NSS-12 satelliet in orbit gaat en uiteindelijk op 57 graden oost terecht moet komen met 40 transponders aan boord. Deze satelliet moet belangrijke telecommunicatie gaan verzorgen voor India, het Midden-Oosten en andere delen van AziŽ en Afrika. De twee satellieten hebben samen een gewicht van 8700 KG en het is voor ArianeSpace de 6e grote lancering dit jaar.

[color=red]Update: vrijdag 30 oktober:

Op 29 oktober zijn de NSS-12 satelliet van SES World Skies en de Thor 6 satelliet van Telenor succesvol in hun orbitale baan gebracht met de lancering d.m.v. de Ariane 5 raket. De NSS-12 is gebouwd door Spae Systems Loral met in totaal 84 transponders aan boord, waarvan 40 C-band. De Thor is door Tahles Alenia Space gebouwd en heeft 36 Ku Transponders.