Astra Benelux en CanalDigitaal lanceren Scherp in HD campagne


Astra Benelux en CanalDigitaal hebben, onder andere in samenwerking met de Europese sportzender Eurosport, de Scherp in HD publiciteitscampagne gelanceerd. Dit gebeurde voor de start van het Nederlands Kampioenschap afstandschaatsen in het ijsstadion Thialf in Heerenveen. Hier werd voor het eerste de televisiecommercial die deze campagne moet ondersteunen publieke getoond. Deze commercial is geproduceerd door Syb van der Ploeg, bekend van onder andere de Friese popgroep De Kast. Tijdens de lancering, in de Champions Bar in Thialf, bracht Syb van der Ploeg voor de genodigden ook enkele muziekstukken akoestisch ten gehoor. Hierbij werd hij onder andere bijgestaan door zangeres Mirjam Timmer van Twarres.

Doel van de Scherp in HD campagne is de televisiekijker erop attent te maken dat satelliet voor HDTV het beste uitzendplatform is. In de toespraak van Bill WIjdeveld, directeur van Astra Benelux, werd benadrukt dat satelliet omwille van de bandbreedte het meest geschikt is voor HDTV. Waar andere uitzendplatformen, zoals de kabel, vroeg of laat tegen bandbreedte beperkingen oploopt is dat bij satelliet zeker niet het geval. Zo wordt de Astra3 satellietpositie, op 23,5 graden oost, binnenkort voorzien van de nieuwe Astra 3B satelliet. De lancering van deze satelliet is voorzien voor eerste kwartaal 2010 en als de nieuwe satelliet actief is wordt het aantal transponders uitgebouwd tot 64. SES Astra geeft op dit moment via haar satellieten in Europa de meeste HD zenders door. Een duidelijk teken dat SES Astra HDTV serieus heeft omarmt. Zo maakt ook Sky UK voor de verspreiding van haar zenderaanbod gebruik van SES Astra satelliet. In zijn toespraak haalde Wijdeveld het succes van HDTV bij de Britse televisieaanbieder aan. Sky UK heeft in de afgelopen jaren veel geld genvesteerd in HDTV en pluk daarvan nu de vruchten. Inmiddels heeft men meer dan 1 miljoen HD abonnees. Daarbij volgt Sky UK een andere strategie als CanalDigitaal dat voorlopig een afwachtende houding aanneemt.

Bij de Scherp in HD campagne speelt de vakhandel een cruciale rol. Meer dan 80 satellietvakspecialisten hebben in de afgelopen weken een cursus ondergaan waardoor men zich nu Astra Service Dealer mag noemen. Bij deze Astra Service Dealers kan de consument nu in het kader van de Scherp in HD campagne een tweejarig abonnement op HDTV bij CanalDigitaal afnemen. Daarbij kan men het eerste half jaar gratis naar HDTV kijken. Om de campagne te ondersteunen worden op televisie en radio commercials uitgezonden. Ook wordt via internet een advertentiecampagne gestart. De Scherp in HD campagne staat in het teken van de Olympische Winterspelen die volgend jaar februari wordt gehouden in het Canadese Vancouver. Deze zijn via de satelliet in ieder geval via Eurosport HD, ARD HD, ZDF HD en En HD in native HD kwaliteit te zien. Via de satelliet is op dit moment nog maar n kanaal van de NPO in HD te zien. Op termijn gaat CanalDigitaal de resterende twee publieke HD kanalen ook uitzenden. Of de publieke omroep de Olympische Winterspelen ook daadwerkelijk in HD gaat uitzenden is onzeker. Het eerst komende grote sportevenement dat zeker in HD wordt uitgezonden is het WK voetbal komende zomer in Zuid Afrika. De NPO heeft wel aangegeven dat als men de Olympische Spelen zonder meerkosten in HD kan uitzenden men dit ook gaat doen.

Via de satelliet kan men overigens wel kanalen als ARD HD, ZDF HD en En HD als enige in Nederland bekijken. Daarbij worden de Duitse publieke HD kanalen ongecodeerd uitgezonden. Voor de VRT HD zender En HD heeft men een abonnement op het HD pakket van CanalDigitaal nodig. En die kan men op dit moment dus een half jaar gratis bekijken als men bij n aan de actie Scherp in HD deelnemende Astra Service Dealers een tweejarig HD abonnement afsluit.