TlSatellite wijzigt naam in TlNumrique

Het Franse blad TlSatellite heeft besloten tot een vrij radicale stap door haar magazine (de papieren editie althans) om te dopen in Tl Numrique. Numrique is het Franse woord voor 'digitaal'. Na 20 jaar komt daarmee een einde aan de naamvoering van het succesvolle Franstalige satellietblad, zo meldt Satmag.fr.

Als reden daarvoer voert de redactie van TlSatellite.com diverse argumenten aan zoals het feit dat er in Frankrijk intussen meer abonnees met IPTV zijn dan via CanalSat. Het statement gaat zelfs veel verder en is feitelijk een beetje zuur. Daniel Renard, de bekende auteur (en die ook eens de uitzending Telesatellite presenteerde) is in elk geval niet de auteur van onderstaande argumenten want hij werkt (helaas) niet meer mee aan het blad.

Kort vertaald stelt de redactie dat ze met pijn in het hart de naamswijziging doorvoeren omdat ze bijzonder veel houden van satelliet televisie en dat ook een warm hart zullen blijven toedragen. Maar de kijker (en dus abonnee) is voor een veel groter deel tegenwoordig ook te vinden bij de TNT (de Franse DVB-T ofwel Tlvision Numrique Terrestriale), en bij ADSL aanbieders in Frankrijk die steeds meer bereik krijgen en steeds meer interessante zenders aanbieden. Over kabel merkt men niets op, omdat dit ook geen marginale rol speelt in Frankrijk.

Verder valt te lezen dat 'de koning van de digitale televisie' in feite gestorven is. Daarmee doelt men op CanalSat dat alleen nog maar aan het aantal abonnees denkt en kwaliteit (beeldkwaliteit) steeds verder op de achtergrond stelt. Verder is volgens hen de wereld van de satelliet feeds steeds minder interessant omdat toch bijna alles tegenwoordig gecodeerd wordt. En bekende merken Chararal, Echostar, Uniden, Drake, Calamp, Marcon zijn allemaal zo goed als uitgestorven.

Het is niet voor het eerst dat een gespecialiseerd satellietblad de naamvoering met 'Satelliet' laat vallen. Enige jaren geleden wijzigde in Nederland het blad TV Satellite van Veronica Uitgeverij haar naam in Totaal TV. De motieven daarvoor waren gelijkwaardig met die van TlSatellite.