Llink uit publiek bestel, Powned en WNL nieuwkomers


Powned en WNL, dat voorheen Wakker Nederland werd genoemd, treden volgend jaar toe tot het publiek bestel. Voor de groene publieke televisiezender Llink is het doek gevallen. Mediaminster Plasterk heeft dit vandaag bekend gemaakt.

De omroepen Powned en WNL kunnen van september 2010 gaan uitzenden. Powned vloeit voort uit de internetsite Geen Stijl. WNL is een idee van dagblad De Telegraaf. Beide omroepen hebben tot 2015 de tijd te bewijzen of ze daadwerkelijk een toevoeging zijn voor het publiek bestel. Vooral Powned heeft zichzelf volgens minister Plasterk een grote druk opgelegd. “Powned is een belofte, maar legt voor zichzelf de lat ook erg hoog. Maak maar waar" aldus de bewindsman.

WNL heeft het aan Plasterk en het Commissariaat voor de Media te danken dat het kan toetreden tot het publiek bestel. Het Commissariaat voor de Media had WNL immers eerst een negatief advies gegeven. Dit onder andere vanwege de bindingen tussen de omroep en dagblad de Telegraaf. Een naamswijziging van Wakker Nederland in WNL en de komst van “media zwaargewicht” Fons van Westerloo als voorzitter van WNL deed de mediawaakhond uiteindelijk overtuigen. Volgens van Westerloo wordt WNL een omroep voor conservatief-liberaal ingestelde Nederlanders.

Voor Llink is het doek nu definitief gevallen. De omroep haalde weliswaar het verplichte aantal leden maar verdwijnt toch uit het publiek bestel. Dit omdat de omroep in de afgelopen jaren niet aan de verwachting heeft voldoen en dus niet wordt gezien als toegevoegde waarde voor het publiek bestel. Het is onduidelijk wat Llink tot en met september 2010 gaat doen. Onduidelijk is ook wanneer de uitzendingen van Llink definitief stoppen. Inmiddels heeft Llink de televisietak al ontmanteld maar de radiotak nog in vol bedrijf.

Opvallend is overigens dat de TROS openbaar gewaarschuwd wordt voor het maken van sluikreclame. Plasterk zegt dat de omroep zijn reclamebeleid daarom vlug moet aanpassen.