Brava HDTV wil terug naar n satellietpositie


Het eerste commercile HD kanaal Brava HDTV wil het aantal satellieten waarop men te ontvangen is naar n terugbrengen. Dit heeft directeur Jur Bron vandaag aan Satellite Magazine laten weten tijdens de in Hilversum gehouden HD dagen. Op dit moment is Brava HDTV op de Astra1 en Astra3 satelliet te zien. Het meest voor de handliggend is dan dat Brava HDTV dan via de Astra1 wordt uitgezonden op een transponder van het Franse CanalSat. Inmiddels maakt men bij CanalSat gebruik van een eigen aanvoer van het signaal van Brava HDTV vanuit Steenwijk.

Lange tijd gold de Astra3 satelliet als aanvoer voor Europese kabelnetwerken die Brava HDTV doorgeven. De zender is in geheel Portugal te zien. Ook in Frankrijk, Spanje, Tsjechi, Slowakije en Belgi in de zender via diverse televisieaanbieders beschikbaar. Deze week is de programmadirecteur van Brava HD in Scandinavi voor gesprekken. In Nederland is de zender onder andere via CanalDigitaal en Caiway te zien. Met Ziggo en UPC zegt Brava HDTV nog over doorgifte in gesprek te zijn.

Voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen heeft het eventueel stoppen van de Astra3 verspreiding zo goed als zeker geen negatieve gevolgen. Men kan via channelsharing de zender blijven doorgeven door gebruik te maken van de satellietverspreiding van CanalSat. Hier dient dan alleen de codering van CanalDigitaal en TV Vlaanderen te worden toegevoegd. Beide televisieaanbieders werken bij andere zenders, bijvoorbeeld Trace TV en Motors TV, ook al met channelsharing samen met de Franse televisieaanbieder. CanalDigitaal wilde bij monde van Rene Tensen niet reageren op het mogelijk verdwijnen van Brava HDTV op de Astra3 satelliet en channelsharing via CanalSat. Toch is de verwachting dat de televisieaanbieder dit als win-win situatie ziet. CanalDigitaal heeft dringend behoefte aan bandbreedte om HD zenders van de publieke en commercile omroepen aan de abonnee te kunnen gaan aanbieden. Vandaag werd op de HD dagen immers bekend dat nu ook SBS Broadcasting over een week, op 17 november, start met HDTV in de vorm van NET5 HD. Binnen twee maanden moet dan Veronica HD volgen. In de loop van 2010 denkt men te kunnen starten met SBS6 HD.

Naast de commercile omroepen moet CanalDigitaal binnen nu en enkele maanden ook plaats weten te vinden voor de doorgifte van de ontbrekende publieke HD kanalen Nederland1 HD en Nederland2 HD. Op de HD dagen maakten CanalDigitaal op dit gebied nog geen aankondigingen.