Geen treffers bij ItaliŽ-Nederland

ItaliŽ-Nederland 0-0

Opstelling Nederland:
Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Dirk Kuijt, Mark van Bommel, Rafael van der Vaart (76. Ibrahim Afellay), Nigel de Jong, Eljero Elia (72. Ryan Babel), Robin van Persie (15. Klaas-Jan Huntelaar)

Het Nederlands elftal heeft in Pescara gelijkgespeeld tegen ItaliŽ in een oefenwedstrijd waarin de doelrijpe kansen schaars waren.

Bij Oranje, dat Wesley Sneijder en Arjen Robben door blessures miste, viel Robin van Persie al na tien minuten uit. De spits van Arsenal hield aan een duel met Giorgio Chiellini een op het oog fikse enkelblessure over. Een eerste diagnose wees op gescheurde enkelbanden, waardoor Van Persie enkele maanden uit roulatie zou zijn.

Goede wil
Beide ploegen waren van goede wil, maar hadden moeite om de toeschouwers iets aardigs voor te schotelen. Bij Nederland was het voor de rust Eljero Elia die zich een paar keer onderscheidde. Dirk Kuijt schoot na een actie van Elia net naast. ItaliŽ kon een paar keer counteren, maar deed dat zo slordig, dat er geen kansen uit voortkwamen.

Met een paar venijnige overtredingen van beide kanten, waarbij aan Oranje-zijde vooral Nigel de Jong van zich weer eens deed spreken, werd ook het tempo nog uit het spel gehaald.

Oranje voerde na rust dat tempo wel op. Er werd vlotter gecombineerd, maar dat gebeurde vooral in de breedte en op het middenveld. De Italianen stelden er niet veel tegenover en leden opvallend vaak balverlies. Oranje hield het meeste balbezit, zonder dat daaruit kansen werden gecreeŽrd. Uit een corner kwam er wel gevaar, maar John Heitinga kopte over.

Nederland ging de laatste twintig minuten in met de invallers Ibrahim Afellay en Ryan Babel. Het spel werd er niet beter op. De Italianen, die in de slotfase sterker waren, scoorden wel, maar de treffer werd terecht afgekeurd wegens hands van doelpuntenmaker Pazzini.

De wedstrijd werd in Pescara gespeeld ter nagedachtenis aan de slachtoffer van de aardbeving, die de regio in april van dit jaar trof.

"Saaie 0-0"
"Ik vond het geen geweldige wedstrijd van onze kant, zeker het eerste halfuur niet", oordeelde bondscoach Bert van Marwijk. "Toen liepen we in het middenveld veel te ver door elkaar. Nadat we dat gecorrigeerd hadden, ging het wat beter."

"Na de rust waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Nee, het was geen spectaculaire wedstrijd, maar de verdediging verdient wat mij betreft een groot compliment. Achterin zijn we heel goed overeind gebleven. Dat is tegen deze tegenstander een verdienste."

"Het was een saaie 0-0", beaamde Rafael van der Vaart. "Beide ploegen stonden tactisch goed en gaven weinig weg. Dan kun je soms zo'n wedstrijd krijgen. Niet leuk misschien, maar dit kan ook bij het WK in Zuid-Afrika een keer gebeuren."

Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst vond het aanvallend niet al te best wat Nederland liet zien. "We hanteerden te veel de lange bal, ook al omdat er opbouwend te weinig beweging was. Verdedigend ging het wel redelijk. We zaten niet echt goed in de wedstrijd. Als je dan niet verliest, heb je het toch wel aardig gedaan."