ZDF investeert in digitale zender Neo


De Duitse publieke omroep ZDF gaat meer investeren in haar nieuwe digitale 'zusterkanaal' ZDF Neo. Deze zender moet het ZDF meer jongere kijkers gaan opleveren. De programmering is vooral vanwege aangekochte producties een grote kostenpost en daarom gaat het ZDF op andere zaken besparen. De Duitse commerciŽle omroepen zijn fel tegenstander van de plannen van het ZDF met de nieuwe zender, omdat het ZDF daarmee hun doelgroep raakt.

Tot en met 2012 gaat het ZDF Ä 94 miljoen investeren in de nieuwe zender, die ook diverse Amerikaanse sitcoms zal uitzenden (met origineel geluid voor wie de Duitse DVB-T kan ontvangen, via satelliet uitsluitend in het Duits). De voorganger, ZDF Doku, kostte jaarlijks maar een paar miljoen Euro maar trok veel te weinig kijkers.

Het ZDF gaat om dit deels op te vangen, de uitgaven aan ZDF Theaterkanal en 3Sat samenvoegen. 3Sat is de cultuur en informatiezender als samenwerking van ARD, ZDF, SRG (Zwitserland) en ORF (Oostenrijk) en bestaat in december 25 jaar. Zowel ZDF als ORF hebben de toekomst van 3Sat onder de loep genomen. Door het geheel opdoeken van ZDF Theater als aparte zender zal de bijdrage aan 3Sat vanuit het ZDF echter niet achteruit gaan.