SES schaft vier nieuwe satellieten aan, nieuwe Britse spotbeam

De Luxemburgse satellietexploitant SES investeert ruim een half miljard Euro in de aanschaf van vier nieuwe satellieten. Deze moeten allen de ASTRA vloot gaan versterken en dan met name op 28 graden oost.

De nieuwe satellieten zijn besteld bij het ruimtevaartbedrijf EADS Astrium en moeten hun voorgangers zowel vervangen als aanvullen op de orbitale posities 28,2 oost en 31,5 graden oost. De nieuwe satellieten die een geplande levensduur van 15 jaar hebben, zullen als Astra 2E, 2F en 2G op 28,2 oost en als Astra 5B op 31,5 oost worden geïnstalleerd in verschillende fasen tussen 2012 en 2015. Alle vier de satellieten worden gebouwd door nieuwste technische Astrium Eurostar E3000 platform. Eurostar E3000 heeft al vele satellieten gebouwd waaronder ook de Astra 1M, 1N en 3B.

Astra benadrukt het feit dat de Ku-band satellieten voor de Britse markt kunnen worden gericht op hetzij heel Europa hetzij op de Britse Eilanden. Daarbij moet gedacht worden aan het voorbeeld van de Astra 2D die momenteel met een spotbeam op 28,2 graden oost een flink aantal Britse binnenlandse publieke en commerciële zenders ongecodeerd verspreid. Deze zenders zijn in een groot deel van Europa niet of moeilijk te ontvangen en dat is ook precies de bedoeling. Zenders als BBC HD, Channel 4 en ITV maken deel uit van het Freesat pakket dat ongecodeerd voor de Britse kijker is bedoeld. Auteursrechten zijn echter officieel alleen voor de Britse Eilanden afgedekt.

Het valt te verwachten dat daarbij de nieuwe generatie satellieten een nóg scherpere Spotbeam meekrijgt. Het is nu nog mogelijk tot in Spanje de 2D spotbeam op te pikken maar als de Spotbeams, en die technologie vordert steeds beter, vergelijkbaar scherper worden, zal ontvangst buiten de Britse Eilanden, behoudens direct omringende landen (zoals de Benelux) wel eens moeilijk kunnen worden in de toekomst. Zo is er nu al op 19,2 oost een Poolse spotbeam actief die Berlijn nog wel haalt maar niet heel veel verder komt.

De nieuwe Astra 2 satellieten moeten vooral ruimte gaan bieden voor HDTV maar daarnaast wil Astra er ook VSat (internet) diensten via Astra2Connect gaan uitbreiden in zowel Europa als Afrika via de Ka band. De Astra 5B zal vooral een groter bereik krijgen in de oostelijke delen van het Europees continent. Deze zal samen met de huidige Astra 2C (die moest noodgedwongen van de 28 graden oost verplaatst worden) de 31,5 graden oost gaan versterken. Op deze positie zitten vooral providers die de satelliet als toevoer voor kabel en dvb-t netwerken gebruiken.