World Challenge 09 competitie op BBC World News

Zondag 6 december zendt BBC World News de finale uit van de World Challenge 09 serie waarin aangekondigd wordt dat het Safe Bottle Lamp Project gewonnen heeft. De finale werd opgenomen in het stadhuis van Den Haag met Zeinab Badawi als presentratrice. Het project maakt goedkope lampen van gerecycled glas.

In Sri Lanka zijn brandwonden veroorzaakt door primitieve kerosine lampen een veel voorkomend probleem. De ongelukken veroorzaken pijn, littekens en soms zelfs de dood. Eenvijfde van de bevolking heeft namelijk geen electriciteit. Dr. Wijaya Godakumbura, een Sri Lankeese chirurg heeft een simpele lamp ontwikkeld die gemakkelijk en goedkoop te produceren is.

Het is het vijfde jaar dat BBC World News de World Challenge heeft georganiseerd en meer dan 127.000 mensen hebben online gestemd. Het Safe Bottle Lamp Project ontvangt US$20,000 van Shell. Nummer twee en drie ontvangen allebei US$10,000 van Shell. Nummer twee is Danamon Go Green, een Indonesisch initiatief dat marktafval omzet in organische compost, die vervolgens naar de locale boeren gaat. Nummer drie is BTTR Ventures, een Amerikaans project dat een van de grootste afvalstromen in Amerika omzet in een gezond eetbaar product: koffieprut wordt gebruikt voor de productie van champignons. Newsweek magazine publiceert volgende week meer details.

World Challenge is een wereldwijde competitievoor locale duurzame projecten. De competitie wordt georganiseerd door BBC World News en Newsweek, in associatie met Shell. Naar aanleiding van de vijfde verjaardag is er een speciaal lustrumprogramma dat laat zien hoe vorige winnaars er nu voorstaan.

BBC World News is de internationale nieuwszender van de BBC. De zender bereikt sinds kort op prime time een groter publiek in Europa dan CNN, zowel s morgens als s avonds. De World Challenge 09 Finale wordt is te zien op zondag 6 december 4.30, 09.30 en 19.30 (CET) via BBC World News (ontvangst via Astra 1, 19,2 oost en/of Hotbird op 13 graden oost).