Programmaraad Alkmaar wil TRT FM op de kabel, 100% NL uit pakket


De Alkmaarse Programmaraad adviseert aan kabelexploitant UPC om de Turkstalige zender TRT FM in het radiopakket op te nemen. Bij een definitief zwaarwegend advies kan UPC hier niet onderuit. De keuze is opmerkelijk omdat TRT FM nťrgens in Nederland via de kabel wordt doorgegeven en omdat er al een radiozender met Turkstalige programma's in Alkmaar wordt doorgegeven. In Alkmaar werd en wordt tevens WDR Funkhaus Europa geadviseerd in het basispakket. Deze Duitse zender brengt naast Duitstalige programma's ook uitzendingen voor minderheden (in Duitsland) in diverse talen waarbij de Turkse taal het grootste aandeel heeft.

TRT FM wordt door de PRA gezien als een brede Turkstalige zender, zowel qua programmering als muziekkeuze, die niet alleen tegemoet komt aan de Turkse inwoners van Alkmaar, maar hierdoor ook een bijdrage levert aan de pluriformiteit van het advies. De advisering van TRT FM gaat ten koste van de Nederlandstalige zender Radio MNM (Vlaamse publieke zender, opvolger van Radio Donna). Ook wordt 100% NL niet geadviseerd. De programmaraad geeft aan veel sympathie te hebben voor deze zender (reeds aanwezig in het pakket nadat UPC hen de frequentie van voormalig Radio BemBem toekende) maar verkiest nu Efteling Radio als nieuwe Nederlandstalige zender. Het advies is allťťn geldig in Alkmaar, wat in dit gebied van Noord-Holland een 'enclave' vormt omdat aangrenzende gebieden onder Ziggo vallen.

Overigens gaat de Alkmaarse Programmaraad ervanuit dat een groot aantal commerciŽle zenders toch wel door UPC wordt doorgegeven vanwege de financiŽle belangen (zenders die betalen voor doorgifte) die UPC hierbij heeft. De raad eiste opheldering van UPC over afspraken die er zijn met commerciŽle media-radiobedrijven. UPC weigert echter dergelijke informatie te geven. De programmaraad stelt zich dan ook op het standpunt dat het aannemelijk is dat een aantal commerciŽle zenders eerder om financiŽle enof commerciŽle redenen door een kabelexploitant zullen worden doorgegeven, dan (buitenlandse) publieke zenders of zenders met een kleinere groep (potentiŽle) luisteraars en stemt daar haar advies deels op af.