Duitse rechter: buitenlanders hebben recht op schotel

Een slag in het gezicht van verhuurders die de schotel willen verbieden in Duitsland. In de strijd voor het schotelbezit is een belangrijke rechtszaak door een consument gewonnen die Koerdische zenders alléén via de satelliet kon ontvangen.

De Duitse bond voor huurders laat dan ook weten dat 'buitenlandse huurders' moet worden toegestaan een satellietschotel te installeren wanneer via de kabel geen zender uit het geboorteland van de verhuurder kan worden ontvangen.

Het Bundesgerichtshof heeft dit besloten maar hier wel voorwaarden aan verbonden. In de verklaring heet het dat huurders bij een bewijsbare noodzaak en belang recht hebben op een schotelantenne om zo zenders uit hun geboorteland te ontvangen. De huurder moet dan wel zorg dragen voor eventuele kosten als verzekeren van mogelijke schade en herstel aan het gebouw en wanneer het recht op informatie zwaarder weegt dan het eigendomsrecht van de verhuurder.

De uitspraak volgt op de zaak die was aangespannen (en dus verloren) door een verhuurster die vond dat haar huurders, een Turks-Koerdisch gezin, via de kabel Turkse televisie konden ontvangen. Het gerechtshof deed echter een uitspraak in het voordeel van de huurder omdat deze recht hebben op televisie in de Koerdische taal.

Ook in Nederland regent het vaak schotelverboden waarbij men zich vooral richt tegen 'buitenlanders'.