En op de vier hotspots in Europa onbeveiligd


Wie veilig wil internetten, kan zich in veel gevallen beter verre houden van gratis wifi-hotspots. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse wifi-specialist Wefi blijkt namelijk dat n op vier hotspots in Europa onbeveiligd is. Overigens doen de Amerikanen zelf het nog een graadje slechter: daar is 40% onbeveiligd.Met name in Belgi en Noorwegen staan veel verbindingen open. In Nederland zijn, na Spanje en Duitsland, de meeste beveiligde netwerken.

Beveiliger Symantec is er als de kippen bij om nog maar eens te wijzen op de gevaren van een onbeveiligd netwerk. Kwaadwillenden kunnen, wanneer u uw wifi-verbinding niet beveiligt, relatief makkelijker persoonlijke gegevens stelen. Omdat er geen encryptie (versleuteling) is, kan alles wat u typt, verzendt of ontvangt mogelijk gestolen worden. Wel beveiligen dus, en zorg dat besturingssysteem, browser en plug-ins steeds up-to-date zijn.

Andersom is het ook gevaarlijk om zomaar te internetten via een onbeveiligde verbinding die uw laptop toevallig oppikt. Gebruik zo'n verbinding in ieder geval niet om online te shoppen of bankzaken te regelen en wees ook voorzichtig met het versturen van e-mails.