Rai sluit overeenkomst met Astra voor Yes Italia

De Italiaanse publieke omroep RAI (Radio Televisione Italiana) heeft een overeenkomst getekend met Astra voor het uitzenden van haar internationale kanaal Yes Italia via 19,2 graden oost. Dit volgt op testuitzendingen die al in 2009 plaatsvonden. Ook de uplink wordt verzorgd via Ses Astra in UnterfŲhring.

Yes Italia is een themakanaal dat is opgezet om het historische, artistieke en culturele erfgoed van ItaliŽ bekender te maken bij een Europees publiek. Feitelijk dus een toerisme en promotiekanaal waarvan de uitzendingen ook in het Engels worden ondertiteld. Het dochterbedrijf NewCo Rai van de RAI verzorgt het kanaal. Alle CanalDigitaal en TV VLAANDEREN kijkers kunnen overigens in hun zaplijst automatisch over dit Italiaanse kanaal beschikken.


Astra opende recent een kantoor in ItaliŽ omdat het bedrijf actiever wil worden op de Italiaanse markt. Daarvoor heeft Astra vooral de 23,5 oost positie in gedachten, welke momenteel wordt ingezet voor het HD promotiekanaal van de RAI, onder meer met beelden van Yes Italia. Via 19,2 oost is al tijden ook Rai-Uno te bekijken (op enkele auteursrechtelijk beperkte programma's na) maar dit is een overeenkomst van Canalsat France met de RAI waarmee Rai-Uno ook in heel Frankrijk wordt verspreid.