Aanvoersignaal commerciŽle omroepen weer beschikbaar


De door de storing met de Eutelsat W2 satelliet getroffen radiozenders zijn weer via de 16 graden oost beschikbaar. Dat heeft Castor, het bedrijf dat de satellietverspreiding verzorgt, zojuist aan Totaal TV bekend gemaakt.

In de loop van de ochtend is het aanvoersignaal van de commerciŽle omroepen weer op 16 graden oost beschikbaar via de Sesat 1 satelliet. Deze wordt satelliet gaat de komende maanden als structurele oplossing dienen voor de satellietpositie 16 graden oost. In de loop van dit jaar plaatst Eutelsat een nieuwe satelliet op 16 graden oost. Deze Eutelsat W3W satelliet wordt naar verwachting nog deze zomer gelanceerd. De aanvoer van de commerciŽle omroepen verloopt via dezelfde frequentie als voorheen. Castor zegt wel nog bezig te zijn met het optimaliseren van het signaal. De signaalsterkte is overigens door het in gebruik nemen van de Sesat 1 satelliet wel verbeterd. Hierdoor is een betere ontvangst met kleinere schotelantennes mogelijk.

CommerciŽle omroepen zoals Sky Radio en Radio Veronica kunnen nu de back-up ISDN geluidaanvoer weer uitschakelen en terug gaan naar de satellietaanvoer. Hierdoor komt de geluidskwaliteit weer op een hoger niveau en kan men weer gebruik maken van het RDS systeem. Ook kunnen FM-zenders die geen ISDN back-up hadden weer operationeel worden.