Slam! FM en BNR tijdelijk via satelliet te ontvangen


De commerciŽle omroepen Slam! FM en BNR zijn tijdelijk op de Astra1 satelliet te ontvangen. M7 en Astra Benelux hebben de zenders de mogelijkheid gegeven om beide zenders tijdelijk uit de nood te helpen. Door de plotselinge uitval van de Eutelsat W2 satelliet op 16 graden oost werden beide zenders zwaar getroffen. Het aanvoersignaal naar FM-zenders en televisieaanbieders verliep namelijk via deze satelliet. Niet alleen Slam! FM en BNR werden door deze storing getroffen. Ook radiozenders als Sky Radio, Q-Music en Radio Veronica hadden er mee te maken. Deze konden echter snel overschakelen naar glasvezelaanvoer en ISDN back-up voor geluidaanvoer naar de FM-zenders.

Slam! FM was wellicht het zwaarst getroffen door de storing. Diverse FM-zenders van Slam! FM konden niet worden voorzien van het studiosignaal waardoor er slechts een draaggolf op deze zenders te horen was. M7 en Astra Benelux hebben in samenwerking met Slam! FM en BNR daarom besloten om tijdelijk de zenders via de Astra1 satelliet via de CanalDigitaal transponder op 12.515 GHz H Ė 22000 Ė 5/6 door te gaan geven. Daar zijn de zenders op dit moment dan ook te horen met een geluidskwaliteit van 128 kbits. Satellietkijkers hoeven zich echter geen illusies te maken. Vooralsnog is de doorgifte van beide zenders zeer tijdelijk van karakter.

Het kan zelfs zo zijn dat vandaag al de doorgifte van Slam! FM en BNR via de Astra1 satelliet gestaakt wordt. Het Hilversumse bedrijf Castor, dat voor diverse commerciŽle radiozenders het aanvoersignaal op 16 graden oost beheert, heeft namelijk bekend gemaakt dat vanochtend de aanvoer via 16 graden oost is hersteld. De komende maanden is de Sesat 1 satelliet op 16 graden oost operationeel. In de loop van de ochtend zijn alle diensten van de, als verloren beschouwde, Eutelsat W2 satelliet overgezet naar deze Sesat 1 satelliet. In de zomer lanceert Eutelsat de nieuwe Eutelsat W3W satelliet die aan het eind van het jaar dienst gaat doen op 16 graden oost. Overigens is het ontvangstsignaal van de Sesat 1 satelliet beter dat de Eutelsat W2 satelliet waardoor zenders die uitgezonden worden op 16 graden oost nu met kleinere schotelantennes te ontvangen zijn.