Eutelsat 16 oost positie weer in bedrijf, maar met oude satellieten

Nadat vorige week de W2 satelliet zichzelf uitschakelde en in standby modus schakelde, naar de zon gericht om toch energie te kunnen blijven opvangen, onderzoeken Eutelsat en Thales Alenia Space uitgebreid wat er kan zijn misgegaan. De al wat oudere satelliet wordt echter wel als verloren beschouwd.

Volgens het Duitse Sat + Kabel werden maar liefst 400 zenders getroffen door de storing van de 12 jaar oude satelliet, maar heeft Eutelsat al deze programma's weer in de lucht op 16 oost. Het zijn echter wel noodmaatregelen want de vervangende backup satellieten zijn niet op langere termijn betrouwbaar.

De backup satellieten zijn nu Eurobird 16, dat is de voormalige Hotbird 4 die in 1998 werd gelanceerd. De W2M werd als vervanger van W2 in 2008 gelanceerd maar is commercieel niet aantrekkelijk en op termijn onbetrouwbaar. Er traden bij deze satelliet problemen op met de energievoorziening. Tot slot is er nu de Sesat-1 actief maar ook deze is al redelijk 'oud' en stamt uit het jaar 2000.

Op diverse andere Eutelsat posities zoals 13 graden oost, 9 graden oost, 7 graden oost of 5 graden west is overigens geen enkele sprake van problemen. Het betrof alleen de 16 oost positie, welke naast toevoer van veel (Nederlandse) radioprogramma's, ook vooral gebruikt wordt voor tv-zenders in centraal en zuidoost Europa.