VS: Groen licht voor meer vermogen HD-Radio

Radiostations in de Verenigde Staten mogen het vermogen van digitale uitzendingen verhogen. Mediawaakhond FCC heeft groen licht gegeven voor het verhogen van de uitzendingen van HD (Hybrid Digital) Radio van 1% van het analoge vermogen naar 6%. Hiermee hopen de radiostations de ontvangst van digitale radio fors te verbeteren. Momenteel zorgt de ontvangst binnenshuis namelijk nog vrij vaak voor problemen.

HD-Radio
Sinds ongeveer zeven jaar zenden een groot aantal radiostations in de Verenigde Staten via HD-Radio digitaal uit. HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande ‘analoge’ FM en AM gedigitaliseerd worden.Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM en AM uitgezonden. Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan.
Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden: de zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Hierdoor blijven de radiostations analoog ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen. Om de digitale uitzendingen te kunnen ontvangen is een speciale HD-ontvanger nodig.

Multicasting
Ook is het voor radiozenders mogelijk om extra stations uit te zenden via HD-Radio, het zogenaamde multicasten. Zo zendt de hitzender Z100 (WHTZ) in New York City bijvoorbeeld niet alleen het eigen signaal digitaal uit, maar bijvoorbeeld ook het station Z100 HD2, waarop alleen maar nieuwe muziek wordt uitgezonden. WPLJ zendt naast het eigen signaal ook de True Oldies Channel van Scott Shannon en de sportzender 66 WFAN digitaal mee. Inmiddels is het aantal radiostations dat gebruik maakt van HD-Radio al opgelopen tot meer dan 1900. Ongeveer 1000 hiervan zenden extra stations mee.

Problemen
Omdat de digitale signalen naast de analoge signalen worden uitgezonden, kan dit voor storingen zorgen bij naastliggende stations. Daarom is het uitzenden via HD-Radio aan strenge regels gebonden. Zo mocht er tot nu toe bijvoorbeeld maar 1% (1 dB) van het vermogen van de analoge uitzendingen ingezet worden voor digitale uitzendingen. Het gevolg is dat de digitale signalen minder ver komen dan de analoge signalen. Daarnaast levert ook de ontvangst binnenhuis nogal wat problemen op.

Om de ontvangstproblemen van HD-Radio op te lossen hebben diverse Amerikaanse radiostations, waaronder de nationale publieke radio (NPR), alsmede iBiquity, de ontwikkelaar van HD-Radio, mediawaakhond FCC vorig jaar verzocht om het vermogen voor digitale uitzendingen te mogen vermogen. Uit tests bleek namelijk dat meer vermogen het ontvangst fors verbeterde, terwijl de storingen nauwelijks toenamen.

Groen licht
Mediaregulator FCC heeft nu groen licht gegeven voor het vermogen van digitale uitzendingen naar 6% (6dB) van het analoge vermogen. Daarnaast mogen radiostations bij de FCC een verzoek indienen voor nog meer vermogen, namelijk tot 10% (10dB) van het analoge vermogen. Voordat de mediawaakhond hiervoor toestemming geeft dient aangetoond te worden dat de hoeveelheid storingen niet toe zal nemen.

Overigens onderzoeken de stations nog steeds hoe de ontvangst van digitale uitzendingen verder verbeterd kunnen worden. Inmiddels wordt er zelfs getest met ‘on channel gap fillers’. Dit zijn steunzenders die binnen de ontvangstgebied van het analoge signaal staan opgesteld en alleen het digitale signaal uitzenden. [RS/Radio.NL]