Microsoft: Accuprobleem ligt niet aan Windows 7


W7Accu Microsoft heeft onderzocht, hoe het komt dat sommige notebookgebruikers met Windows 7, meldingen krijgen dat de accu vervangen moet worden, terwijl die het nog prima doet. Deze melding is nieuwe voor Windows 7 en bestaat niet in Windows XP of Vista.

Het komt er op neer dat het onderzoek uitwijst dat de oorzaak niet bij Windows 7 ligt. Wat is er dan wel aan de hand? In het Windows 7 ontwikkelaarsblog op MSDN geeft Microsoft een uitgebreid antwoord.
Naar eer en geweten zijn de techneuten van Microsoft er van overtuigd dat Windows 7 geen onterechte meldingen geeft. De oorzaak bij de meldingen ligt bij de accu zelf. Of deze is werkelijk gedegradeerd tot 60% van zijn capaciteit, of de elektronica in de accu die de status van de accu doorgeeft aan het bios geeft de verkeerde melding.

Het is normaal dat accu's en ook die van notebooks na verloop van tijd degraderen en minder capaciteit krijgen, dus vaker opgeladen moeten worden. In een internationale standaard is vastgelegd dat als de capaciteit van een accu minder is dan 60 %, dit wordt aangegeven in de status van de accu. Nieuw is dat Windows 7 voor het eerst iets doet met deze status en dit kenbaar maakt aan de gebruiker met de gewraakte melding dat de accu vervangen moet worden.

Voorlopig zullen we het met deze conclusie moeten doen. Wel blijven de Windows 7 ontwikkelaars het probleem volgen en onderzoeken de meldingen die ze hierover binnen krijgen.