Publieke Omroep wil nieuwe radiozender Radio 7De Publieke Omroep (NPO) wil in 2011 de nieuwe radiozender Radio 7 lanceren. Het radiostation moet een levensbeschouwelijke zender worden, zegt directeur Radioprogrammering Jan Westerhof bij Spreekbuis. Radio 7 moet de avond- en weekendprogrammering van Radio 5 overnemen. Radio 5 brengt overdag muziek uit de jaren 50 en 60 en de levensbeschouwelijke avondprogrammering past daar niet bij. “Daar moet dus iets aan gedaan worden“, zegt Westerhof.

De levensbeschouwelijke programma’s van met name de NCRV, de EO en de kleine omroepen komen volgens Westerhof niet goed tot hun recht op Radio 5. Dat rechtvaardigt volgens hem het nieuwe Radio 7. “Het werken met voor het publiek herkenbare profielen is een bewezen succes. Dat geeft mij het vertrouwen om met het plan te komen voor zo’n nieuwe zender. De Standvastige Gelovigen zijn een belangrijke doelgroep voor de publieke omroep, ze kunnen beter worden bediend.”

Het idee is dat de grotere levensbeschouwelijke omroepen NCRV en EO, die nu in het weekend op Radio 5 uitzenden, de dagprogrammering van Radio 7 voor hun rekening nemen. De avondprogrammering zal dan verzorgd worden door de kleinere omroepen RKK, IKON, ZVK, BOS, OHM, SMON, Human en de Joodse Omroep. “De grote omroepen waren meteen positief. Zij krijgen straks meer ruimte voor hun ambities, omdat er meer zendtijd is. Ze hebben er zin in. De kleinere hadden wat meer tijd nodig om overtuigd te raken. Wel stelt iedere omroep voorwaarden aan de distributie. We staan voor de vraag als Radio 5 en Radio 7 splitsen, welke zender de middengolffrequentie krijgt. Of is het mogelijk om nog een frequentie te verwerven?“