Olympische Spelen van start op Nederland 1


De komende weken staat Nederland 1 in het teken van de Olympische Spelen in Vancouver. Door het tijdsverschil van negen uur met Canada, begint het sporten daar pas als het in Nederland vroeg in de avond is. Ook de opening van de Spelen, in de nacht van vrijdag op zaterdag, is daarom laat te zien bij de NOS: de uitzending begint pas om 3.00 uur. Eerder op de avond, om 20.30 uur, presenteert Mart Smeets een uur duren- de voorbeschouwing op de Olympische Spelen op Nederland 1.

Terwijl de sporters zich gereedmaken om de medaillespiegel van de vorige Winterspelen in Turijn (3 goud, 2 zilver en 4 brons) te overtreffen, maakt de NOS zich op om de Olympische Winterspelen van A tot Z te verslaan. Tijdens de Spelen vormt met name de Olympic Oval in Richmond het centrale punt voor de NOS. Hier wordt het Olympisch schaatstoernooi georganiseerd met alle Nederlandse kanshebbers voor een medaille. Schaatsen wordt het speerpunt in de programmering van de NOS.

Bijzonder is dat een Nederlandse ploeg verantwoordelijk is voor de registratie van het Olympisch schaatstoernooi. De laatste keer dat de NOS voor het schaatsen als ‘host broadcaster’ fungeerde was in 1994, tijdens de Winterspelen in Hamar. Toen had Martijn Lindenberg de regie in handen. Nu wordt de positie ingenomen door Astrid Wisman. Zij regisseert een team van in totaal veertig mensen, die zich tot en met 28 februari voor het oog van de hele wereld concentreren op het schaatsen in Vancouver.

De verrichtingen van de schaatsers worden gevolgd door 29 camera’s. De numme- ring loopt door tot 30, want Wisman is bijgelovig en daarom ontbreekt camera 13. “Ik ben er trots op dat onze organisatie deze prestigieuze rol mag spelen in de Olympic Oval. Sinds de Olympische Winterspelen in Nagano hebben Japanse tv-makers de schaatsduels in beeld gebracht. De NOS wilde die taak graag overnemen“, zegt hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter. “Wij willen een verhaal vertellen. We laten niet alleen de verrichtingen op het ijs zien, maar ook schaatsers die naar hun concurrenten kijken, prominent publiek op de tribune en sporters die met hun warming up bezig zijn.”

De voorbeschouwing op de Olympische Spelen is om 20.30 uur te zien op Nederland 1. De live-registratie van de opening van de Spelen volgt om 3.00 uur.