Schaatswedstrijd in Vancouver in lage SD-kwaliteit

TV-kijkers met een HD-tv en HD-decoder zijn niet blij met de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). Die zond de gouden race van Sven Kramer volgens Medianed uit in relatief slechte SD-kwaliteit. Andere Europese omroepen als Eurosport en ARD gaven deze schaatswedstrijd wel in HD door.

De NOS zit met zes eigen camera’s in Vancouver en die leveren SD-beeld. De NOS koos er daarom voor niet de internationale HD-beeldaanvoer te mengen met het mindere eigen SD-beeld, maar alles in ‘opgewaardeerde’ SD (SD+) in de Nederlandse huiskamer te brengen.

Veel HD-kijkers vonden daardoor de gouden glans van de eerste Olympische medaille van Sven Kramer een stuk minder, zo meldt Medianed. NOS-baas Gerard Dielessen, vanaf 1 mei, de nieuwe directeur van NOC*NSF, gaf als rede aan dat de extra kosten voor de aanvoer van een eigen HD-beeldverbinding tussen Vancouver en Hilversum te hoog waren.

Lange tijd was onduidelijk of de NOS de Olympische Spelen in HD-kwaliteit zou gaan uitzenden. Begin 2010 viel het besluit het tóch te gaan doen. Maar, naar nu is gebleken dus niet volledig. Gerard Dielessen bevestigde op Twitter dat alle schaatswedstrijden in SD+ de huiskamer in zullen komen, juist vanwege die zes eigen camera’s in het ijsstadion.

Dielessen op Twitter: "Volledig HD gaat helaas niet lukken vanwege de SD-camera’s met Nederlandse beelden die door de dirtyfeed worden geschakeld." [Medianed/Radio.NL]