Hulp bij afspraken met calamiteitenzender


Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een modelconvenant uitgedacht voor de inzet van regionale publieke omroepen als calamiteitenzender tijdens een ramp of crisis. Met het afsprakenmodel als voorbeeld kunnen gemeenten, provincies en veiligheidsregio’s afspraken vastleggen met de 13 regionale omroepen.

Radio
Tijdens een ramp of crisis kan de regionale publieke omroep in ieder geval via de radio als calamiteitenzender in de lucht komen, want radio is bijna altijd wel te ontvangen.

Radio luisteren kan ook in de auto of buiten. Bovendien zijn autoradio’s, radio’s op batterijen of opwindbare toestellen niet gevoelig voor stroomuitval.

Televisie
De omroepen kunnen ook televisie, teletekst en internet inzetten, maar dat is (nog) niet verplicht. De regio’s kunnen daar zelf afspraken over maken, zo meldt Ezpress. Voor informatie via internet tijdens een ramp of een crisis is een centrale website ontwikkeld; Crisis.nl. Ook gemeenten, regio’s en provincies kunnen daar gebruik van maken bij een lokale of regionale ramp. [Radio.NL]