BBC maakt ruimte voor commerciŽlenDe BBC gaat fors inkrimpen. De Britse publieke omroep sluit twee radiozenders, halveert haar activiteiten op het internet en gaat fors minder uitgeven aan populaire Amerikaanse programmaís. Dat vertelt directeur-generaal Mark Thompson in de Britse krant The Times. De omroep is volgens hem te groot en moet inkrimpen om ruimte te bieden aan commerciŽle concurrenten.

De BBC ontvangt jaarlijks bijna 4,5 miljard euro subsidie van de Britse overheid. Het plan is volgens The Times een signaal van de BBC dat het begrepen heeft dat de concurrentie zwaar te duchten heeft van de ingezakte arbeidsmarkt en dat een Ďinterventieí bij de publieke omroep door een mogelijk conservatieve toekomstige regering niet nodig is.

Volgende maand zal Thompson zijn volledige pakket aan maatregelen bekendmaken. Hij belooft dat daarbij de focus komt te liggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. De webredactie van de BBC krijgt in ieder geval te maken met een kwart minder budget en een kwart minder arbeidsplaatsen. Om kritiek van concurrerende tv-zenders en kranten ter harte te nemen gaan de BBC-websites ook meer linken naar de concurrentie. De commerciŽle tak van het bedrijf, BBC Worldwide, krijgt de opdracht om haar activiteiten meer op het buitenland te richten.

NPO

Ook de Nederlandse Publieke Omroep krijgt regelmatig kritiek van commerciŽle concurrenten dat het marktverstorend werkt. De NPO wordt bovendien niet alleen gefinancierd door de overheid, maar verkoopt ook reclamezendtijd op radio, televisie en het web. Ronald Plasterk, (inmiddels ex-) minister van mediazaken kondigde onlangs aan dat reclameuitingen van de NPO op het internet beperkt zouden moeten worden.