Betere beeldkwaliteit bij Uitzending Gemist

De Publieke Omroep (NPO) riep vorige week het publiek op om suggesties in te sturen voor verbetering van Uitzending Gemist. Eén van de aanbevelingen die in ieder geval overgenomen wordt, is het verbeteren van de beeldkwaliteit van de videosite. Het is nog onzeker wanneer het technisch mogelijk is de video’s in hogere kwaliteit aan te bieden, maar de NPO hoopt dat dit gelijktijdig met het lanceren van de nieuwe site kan.

Bij de omroep kwamen meer dan tweehonderd tips voor de nieuwe site binnen. Behalve om een betere beeldkwaliteit, werd er veel gevraagd om betere zoek- en personalisatiemogelijkheden, een overstap naar HTML5 en betere integratie met media centers. Gerald van Wijngaart van de NPO is blij met de opmerkingen van gebruikers. “De wensen die wij ontvingen liepen uiteen van ‘Ik wil een knop voor het 8-uur Journaal’ tot ‘Uitzending Gemist opheffen en alles op YouTube zetten’. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen. Sommige zaken zijn makkelijk mee te nemen, andere hebben meer voeten in de aarde.” Hij behandelt alvast de meest geopperde verbeteringen:

Zoeken en personaliseren

Veel gebruikers zien graag een betere zoekmachine en de omroep is inmiddels nieuwe varianten aan het testen. Ook het personaliseren van de site aan de hand van favorieten en het kijkgedrag, is een breedgedragen wens. In eerste instantie zetten de ontwikkelaars in op betere vindbaarheid van de video’s, maar “bij een volgende versie van de site gaan we zeker aan de slag met dit soort personalisatie-opties”, aldus een woordvoerder.

HTML5

Uitzending Gemist gaat nog niet over op HTML5, de toekomstige standaard voor websites. Deze techniek wordt nog niet door alle browsers ondersteund. De omroep wacht nog even met een overstap, maar is al wel aan het testen met deze nieuwe techniek.

Media centers

Een aanbeveling die de ontwikkelaars niet hadden verwacht, is een betere integratie van Uitzending Gemist met media centers en home cinema sets. Omdat dit niet afhangt van de nieuwe website, heeft de omroep besloten hier een apart ‘traject’ voor op te richten.