Grote Nederlandse websites dupe van domeinkaping
Meer dan de helft van de top honderd websites in Nederland heeft te maken met domeinkaping. Kapers registreren daartoe varianten van de echte domeinnaam in de hoop dat mensen die de site willen bezoeken per ongeluk een typefout maken. Vrijwel alle gekaapte domeinnamen bevatten uitsluitend reclamelinks. Dat blijkt uit onderzoek van weblog hyped.nl.


De meest voorkomende vorm van domeinkaping betreft het registreren van domeinnamen waarbij de punt tussen "www" en de naam van de site wordt weggelaten. Van de top 100 websites in Nederland hebben 56 sites te maken met deze vorm van kaping. Zo zijn de sites wwwyoutube.nl, wwwbol.com en wwwbuienradar.nl allemaal in handen van kapers. Soms kiezen de kapers ervoor om de punt tussen de naam van de site en ".nl" weg te laten. Sites als hyvesnl.nl en googlenl.nl staan vol met betaalde links die niets te maken hebben met Hyves en Google.

Het plaatsen van reclamelinks op de gekaapte domeinnamen is veruit de meest voorkomende vorm van exploitatie. Van alle gekaapte domeinnamen, bevat tachtig procent sponsorlinks die de kapers per klik geld opleveren. Sommige kapers kiezen ervoor om de gekaapte domeinnamen door de linken naar andere sites. Zo linkt wwwrtl.nl door naar een pornosite. De domeinnaam wwwlinkedin.nl verwijst door naar banensite Stepstone.

Volgens weblog hyped.nl kunnen sites als Bol.com en RTL.nl gemakkelijk de gekaapte domeinnamen in bezit krijgen door een zaak aan te spannen bij de World Intellectual Proporties Organisation. In vergelijkbare zaken werden domeinnamen altijd toegekend aan de eigenaren van de originele domeinnaam.