De Wereldomroep gaat meer samenwerken met de NOS. Zo is vanaf 28 maart in alle Nederlandstalige radio-uitzendingen van de Wereldomroep het NOS Journaal te beluisteren. Na de bulletins volgt het actualiteitenblok Nieuwslijn van de radiozender met specifiek nieuws voor Nederlandse emigranten, expats en vakantiegangers, zo maakte Radio Nederland Wereldomroep (RNW) dinsdag bekend.

Daarnaast zal de NOS meer gebruik maken van de internationale expertise van de Wereldomroep. Hoofdredacteur Rik Rensen van de Wereldomroep: ”Zo maakt de NOS bij de verkiezingen in Suriname in mei gebruik van onze Caribische redactie.” De redacties van de NOS en de RNW werken al met elkaar samen, maar beide vinden dat dit intensiever moet. De Wereldomroep wil meer met Nederlandse en buitenlandse media samenwerken om tegemoet te komen aan de behoefte van specifieke doelgroepen.

Opheffing

De aankondiging van de samenwerking is opvallend, omdat dit weekend grote onrust ontstond bij de Wereldomroep. In een uitgelekte brief van omroepvoorzitter Hagoort aan medewerkers van D66, stond dat de politieke partij fors wilde bezuinigen op de publieke omroep en dat onder meer wil doen door de Wereldomroep op te heffen. Belangrijke taken van de omroep zouden door de NOS overgenomen kunnen worden. Joris Backer, voorzitter van de commissie die het D66-verkiezingsprogramma in elkaar zet, heeft inmiddels laten weten dat D66 die plannen helemaal niet heeft. Toch publiceerde Villamedia maandag pdf-jes van wat het (concept) D66-verkiezingsprogramma zou zijn. Hierin staat te lezen dat de partij wel degelijk van plan is de Wereldomroep op te heffen.