Bewoners, die een huis huren van een woningcorporatie, en een schotelantenne plaatsen om naar tv-zenders te kijken of radiozenders willen beluisteren, hoeven niet meer bang te zijn dat dit verboden is. Het Amsterdamse gerechtshof heeft na veel rechtszaken alle bezwaren van tafel geveegd.

In de onlangs gepubliceerde uitspraak wordt verwezen naar een beslissing van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Alleen wanneer een schotel op een gevaarlijke plek is bevestigd kan nog een verbod volgen. Er moet namelijk een 'gelijkwaardig alternatief' zijn.

En tv-kijken via internet is geen gelijkwaardig alternatief volgens het Amsterdamse gerechtshof in een uitspraak die het in september vorig jaar deed, maar pas onlangs werd gepubliceerd.

Volgens het Europees Hof mag niet te snel worden aangenomen dat er sprake is van een redelijk alternatief. Hiervan is pas sprake als dit alternatief minstens hetzelfde biedt als de schotelantenne. In de zaak die voor het Gerechtshof in Amsterdam speelde, werd vastgesteld dat via internet een beperkter aantal zenders kunnen worden ontvangen. Internet werd om die reden dan ook niet beschouwd als redelijk alternatief voor de ontvangst van televisiezenders via een schotelantenne.

Bill Wijdeveld van Astra Benelux: "Deze uitspraak is een doorbraak in de rechtspraak en een overwinning voor de vrijheid van ontvangst. We gaan er vanuit dat hiermee ook de groeiende trend naar onrechtmatige schotelverboden wordt stopgezet. De uitspraak zou woningcorporaties en gemeenten er overigens niet van moeten weerhouden om waar mogelijk gemeenschappelijke satellietinstallaties te introduceren, omdat dit de noodzaak van individuele schotels kan helpen verminderen en de keuzevrijheid van bewoners vergroot."

Voor wie wordt gesommeerd tot verwijdering van hun schotelantenne heeft Astra een standaard verweerbrief opgesteld. Deze is te vinden op de website van Astra [Radio.NL]