Ziggo heeft vandaag tijdens een persconferentie met gebruik van Samsung televisies laten zien dat het in staat is om 3D televisie de huiskamer in te brengen. Het bedrijf streeft er naar om televisiekijken steeds meer een belevenis te maken. Is het uitzenden van beelden in HD (High Definition) al een intensievere kijkervaring dan het kijken naar standaard kleurenbeelden, met 3D televisie worden de beelden volgens Ziggo en Samsung nog levensechter en wordt TV-kijken pas echt een emotionele belevenis.

Het netwerk van Ziggo is nu geschikt om 3D TV beelden tot in de huiskamer te kunnen brengen. Daarnaast heeft de klant een 3D televisie nodig. Deze televisies zijn vanaf april in steeds grotere aantallen verkrijgbaar. Behalve deze TV heeft men ook een HD-ontvanger, of HD CI+ module nodig. In de meeste gevallen kunnen de Ziggo-abonnees die al een HD-ontvanger hebben deze ook gebruiken voor de ontvangst van 3D TV.

COO van Ziggo Marcel Nijhoff: “De techniek hebben wij nu voor elkaar, nu de content nog. Wij doen er alles aan om het komende WK voetbal in 3D te kunnen uitzenden. Als ons dat lukt dan gaan wij er vervolgens voor zorgen dat op verschillende plekken in het land grote groepen mensen naar het voetbal in 3D kunnen kijken. Bovendien verwacht ik dat wij binnen enkele weken de eerste 3D-films kunnen toevoegen aan ons interactieve televisie aanbod.”. Ziggo bekijkt daarnaast de mogelijkheden voor het doorgeven van een 3D televisiekanaal.

Hoe werkt 3D TV via Ziggo
Het begin is natuurlijk de opname van wat je wilt uitzenden. Dit opnemen gebeurt met een camera die twee lenzen heeft. De ene lens neemt het beeld voor het linkeroog op, de andere neemt hetzelfde beeld voor het rechteroog op. De opnames worden vervolgens in HD-kwaliteit verspreid via het kabelnetwerk. Een HD-ontvanger ( deze staat als een settop box bij de gebruiker of is ingebouwd in de TV) zorgt ervoor dat de TV de beelden kan vertonen. De 3D TV vertoont vervolgens heel snel achter elkaar eerst het beeld voor het ene oog en dan voor het andere oog. Als je nu naar de TV zou kijken zie je een wazig beeld. De oplossing daarvoor is de 3D bril die bij de 3D TV hoort. Deze heb je in twee soorten. De actieve bril laat alleen licht door van het beeld dat de TV toont. Is dat een linker beeld dan laat het linker glas licht door, is het een rechter beeld dan laat het rechter glas licht door. Deze wisselingen gaan zo snel dat een kijker ze niet waarneemt maar een ononderbroken beeld ziet. In een passieve bril zijn de lenzen zo gemaakt dat de ene lens alleen licht in het verticale vlak doorlaat en de andere alleen licht in het horizontale vlak. Televisies waarbij men gebruik moet maken van deze passieve brillen hebben een apart laagje over het scherm dat er voor zorgt dat de beelden of vertikaal, horizontaal of circulair gepolariseerd worden.

Bron: Ziggo

N.B. Op dit moment zijn nog geen concrete contracten afgesloten met content leveranciers. Ziggo gaf tijdens de persconferentie naar aanleiding van een suggestie van onze redactie aan wel een 3D Demokanaal te gaan opzetten.