Regelmatig krijgen wij e-mails binnen op de redactie van verontruste klanten die denken een verdachte e-mail ontvangen te hebben. Het gaat dan vaak om e-mails waarin zij om hun gebruikersnaam en wachtwoord worden gevraagd, met een of andere technische redenen. Een voorbeeld van zon e-mail
Dit bericht is van Planet.nl messaging centrum voor alle eigenaren Planet.nl e-mailaccount. We zijn momenteel verbetering van onze databank en e-mail account center. Wij zijn het verwijderen van alle Planet.nl e-mail account te creren van meer ruimte voor nieuwe accounts. Om te voorkomen dat uw account uit afsluiting krijgt u bij te werken door het sturen van de info hieronder hieronder zodat we weten dat het een cadeau gebruikte account.

BEVESTIG UW EMAIL IDENTITY BELOW
Gebruikersnaam :...........
EMAIL Wachtwoord :................
Geboortedatum :................
Bedankt,
Management.
Copyright

Het is goed dat dit soort e-mails argwaan opwekken, want het gaat hier inderdaad niet om een e-mail die door KPN verzonden is. E-mails als deze vallen onder het phishing, het fenomeen waarbij kwaadwillenden u proberen om de tuin te leiden om zo uw inloggegevens te bemachtigen. Bij een daadwerkelijke phishing poging wordt u omgeleid naar een website die, bijvoorbeeld, lijkt op die van KPN, maar in werkelijkheid een kopie daarvan is.
Nu is dit natuurlijk geen vervalste website, maar wanneer u uw inloggegevens terugstuurt, ervan overtuigd dat u het naar KPN stuurt, kunnen deze gegevens in handen van kwaadwillenden behoorlijk veel schade aanrichten. Nu is het in het geval van deze mail wel heel duidelijk dat het om fraude gaat, het is slecht vertaald en slecht uitgevoerd, en logisch dat weinig mensen hierin zullen trappen.
Helaas zijn er ook computercriminelen die het een stuk beter aanpakken, met mails en sites die wl professioneel zijn en die veel meer mensen om de tuin weten te leiden.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u niet in dit soort praktijken trapt?
Dit soort berichten kunnen nogal angstwekkend zijn, maar in werkelijkheid kunt u met een beetje voorzichtigheid het meeste gevaar wel omzeilen. Het belangrijkste om te weten is: KPN zal, zonder uitzondering, nooit om uw gebruikersnaam en/of wachtwoord vragen via een e-mail. Het doet er niet toe hoe plausibel de motivatie in de e-mail ook is, het is uitgesloten dat KPN u via e-mail om deze gegevens vraagt. Ontvangt u een e-mail met een link, controleer dan altijd de link in uw browser wanneer u daarop geklikt hebt. Ook kunt u controleren of de adresbalk groen of rood weergeeft in geval van een beveiligde bevinding (groen is bevestigd, rood niet).
Uiteraard is goede anti-virus en anti-spyware software ook aan te bevelen, aangezien u ook niet het gevaar loopt dat er kwaadaardige software op uw systeem terecht komt. Houdt u al deze regels in gedachten, dan valt het allemaal wel mee met het gevaar van dat grote boze internet.


Bron: ANP