Meer dan de helft software wordt online gekocht

Op de site van de ING wordt dagelijks een vraag voorgelegd aan de bezoekers. De eerste week van april ging deze vraag over aankopen op internet. Dat leverde interessante cijfers op.


Zo besteedt de meerderheid (61%) van de ondervraagde internetshoppers meer dan 100 euro per jaar via internet. En op de vijf (20%) respondenten heeft de afgelopen twaalf maanden zelfs meer dan 500 euro via het web uitgegeven. Gemiddeld gaat het om al snel om 300 euro per jaar ofwel zo'n 25 euro per maand aan internetaankopen. Reizen en uitstapjes staan bij de meeste (27%) van ondervraagde e-shoppers bovenaan. Daarna scoren de afgelopen twaalf maanden uitgaven aan boeken, muziek en films het hoogst (18%). Aan kleding geeft n op de zes (16%) respondenten het meest uit en voor 6% voeren de uitgaven aan software de boventoon. Overigens is opvallend dat meer dan de helft (55%) van de respondenten die sofware aanschaften, daarvoor niet naar de winkel gingen, maar hun software kochten via het internet.

Aan beveiligingssoftware geven respondenten (17%) het meeste geld uit. Ondanks allerlei gratis alternatieven, is de beveiliging van de computer kennelijk iets waar consumenten geld voor over hebben. Op de tweede plaats van het geldklassement komen 'games' (13%).

Ruim een kwart (27%) heeft de afgelopen twaalf maanden geld uitgegeven aan spelcomputers of spelletjes. Gemiddeld gaven ze daar zo'n 70 euro per jaar aan uit.