In TsjechiŽ is deze maand een speciale snelwegradio van start gegaan. In Jihlava, een stad op de grens van MoraviŽ en Bohemen, is Radio DŠlnice van start gegaan op de frequentie 99.4 FM. Binnen enkele maanden moet het radiostation te ontvangen zijn op de twee belangrijkste snelwegen van TsjechiŽ.

Wie wel eens door Frankrijk of ItaliŽ reist zal het begrip wel kennen: snelwegradio. Op grote delen van de Franse autoroutes is op 107.7 FM het programma van Autoroute FM, Autoroute Info of Radio Trafic FM te ontvangen, terwijl op delen van de Italiaanse autostradas op 103.3 FM Isoradio te beluisteren is.

Deze radiostations richten zich primair op automobilisten en vrachtwagenchaufeurs die onderweg zijn met een mix van muziek en informatie. Daarbij ontbreekt uitgebreide verkeersinformatie natuurlijk niet.

Ook TsjechiŽ heeft nu een eigen snelwegradio: Radio DŠlnice, dat letterlijk Radio Snelweg betekend. Eerder deze maand is het station van start gegaan via de frequentie 99.4 FM in de mijnstad Jihlava. Binnen enkele maanden zullen nog eens ruim 20 FM-frequenties in gebruik genomen worden, waardoor Radio DŠlnice op de twee belangrijkste snelwegen, de D1 van Praag naar Brno en de D5 van Praag via Plzen naar Duitsland, te ontvangen is. Alleen in de regio Praag zelf heeft het station vooralsnog geen frequentie. In tegenstelling tot de Franse en Italiaanse snelwegradio krijgt Radio DŠlnice allemaal verschillende frequenties. Binnenkort zal het station ook via internet te beluisteren zijn.

Radio DŠlnice wil mensen onderweg op de snelwegen in het land vermaken en informeren, want ook in TsjechiŽ zijn ongelukken en files inmiddels al een bekend fenomeen. Radio DŠlnice brengt een mix van muziek van de jaren í60 tot nu, afgewisseld met nieuws en (verkeers)informatie.

Overigens is het geven van verkeersinformatie op de Tsjechische radio niet nieuw. Landelijk geven onder meer CRo 1 RadioěurnŠl en Radio Impuls regelmatig een overzicht van de verkeersproblemen. Lokaal en regionaal doen onder andere Radio Beat en Radio City dit. Radio DŠlnice zal echter elk kwartier verkeersinformatie geven en het programma zelfs onderbreken voor belangrijke meldingen. Hiervoor staat het station direct in verbinding met landelijke verkeersinformatiecentrum van de overheid. [RS/Radio.NL]