Al 283 websites door Brein afgesloten dit jaar


In het eerste kwartaal 2010, nog zonder e-books erbij, sloot Brein 283 illegale websites af. De hoeveelheid links op die sites liep in de miljoenen. Ook werden 5.850 advertenties met illegaal aanbod verwijderd.


Met 23 illegale aanbieders werd een schikking getroffen. Zij tekenden een onthoudingsverklaring die hen bij toekomstige inbreuk op 500 euro per illegale drager of bestand komt te staan. Tegen 42 illegale aanbieders loopt verder onderzoek. Belangrijk in het eerste kwartaal was ook de uitspraak in hoger beroep tegen de eigenaar van de illegale indexeringsite Shareconnector waarin het Hof Amsterdam het verbod van de voorzieningenrechter uit 2008 bekrachtigde. De site moet offline blijven op verbeurte van een dwangsom van 1000 euro per dag met een maximum van 100.000 euro.

Begin deze week maakte Brein bekend de pijlen ook te gaan richten op aanbieders van gekopieerde e-books. Daarvoor zal de stichting ondermeer op veilingsites zoals Marktplaats en Speurders en in nieuwsgroepen gaan uitkijken naar illegaal aanbod.