Radiodeejay Edwin Evers viert vandaag (vrijdag 16 april) het 10-jarig jubileum van het programma 'Evers Staat Op' op Radio 538. Vanwege het jubileum is Evers op deze dag in een marathonuitzending van 18 uur lang te horen van 6.00 uur 's ochtends tot en met middernacht, samen met sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen.

Na twee jaar lang succesvol de ochtendshow gepresenteerd te hebben voor de KRO op 3FM, maakte Edwin Evers samen met sidekicks Rick Romijn en Cobus Bosscha de overstap naar Radio 538.

Op 17 april 2000 was Evers Staat Op voor het eerst te horen op de landelijke commerciële zender. Een veelgehoorde klacht was dat er te veel reclame te horen was, maar desondanks bleven de luistercijfers hoog. En daarom won Edwin in 2000 wederom een Marconi Award.

Na een jaar bij 538 vond er een ingrijpende wijziging plaats bij Evers Staat Op. Cobus Bosscha besloot namelijk om het team te verlaten. Hij ging terug naar 3FM, waar hij een eigen middagshow kreeg. Edwin en Rick gingen op zoek naar een derde man voor het team.

Na een paar maanden werd die gevonden in de vorm van Niels van Baarlen, die al achter de schermen werkzaam was bij 538. In mei 2001 werd Evers Staat Op ook nog eens met een uur verlengd en duurt het programma tot 10 uur.

In september 2003 werd het team van Evers Staat Op uitgebreid met een eigen nieuwslezer: Henk Blok. Een jaar later werd Evert Santegoeds aangesteld als nieuwe showbizzverslaggever en opvolger van Albert Verlinde. Sinds september 2002 wordt Evers Staat Op op de vrijdag afgesloten met de wekelijkse column ‘Lieve Marianne’ van Peter Heershop en dat leidt dan ook regelmatig tot hilarische momenten.

De afgelopen 10 jaar heeft Evers Staat Op vele hoogtepunten gekend. Zo waren Edwin en Co regelmatig op locatie aanwezig tijdens de Olympische Spelen en het WK voetbal. Maar ook de uitzendingen vanuit de huiskamers van Frans Bauer, Blof en Jan Smit mogen tot de hoogtepunten gerekend worden. In 2001 haalde Edwin de Soulshow met Ferry Maat na lange tijd weer terug op de radio.

Nog steeds behoort Evers Staat Op tot het vaste ochtendritme van honderdduizenden luisteraars, want na al die jaren is het programma nog altijd verreweg de populairste ochtendshow van de Nederlandse radio. Iets wat Edwin zelf tien jaar geleden niet had verwacht.

In een interview met Veronica laat de deejay weten: "Toen ik kwam, was ik erg onzeker over of ik het zou gaan maken bij 538. Ik dacht: Als de drie jaar maar ongeschonden haal, dan ben ik al blij. Laat staan dat ik me kon voorstellen dat de luisteraars mij tien jaar lang zouden trekken. Maar gelukkig doen ze dat. Ik hoop wel de regie zelf in handen te kunnen houden en het moment van vertrek zelf te kunnen bepalen. De komende tweeënhalf jaar ben ik in ieder geval nog niet weg. En ik vrees dat ik daarna nog doorga, want er is niets leukers dan een ochtendshow maken.”

Radio.NL besteedde in 2008 al aandacht aan het tienjarig bestaan van het programma ‘Evers Staat Op’. De tweedelige serie met bijbehorende podcasts zijn te bereiken via onderstaande links. [RS/Radio.NL]