De look and feel van publieke televisiezender Nederland 3 wordt vanaf vrijdag helemaal vernieuwd. Zowel de vormgeving voor promotie als de sterleaders (korte filmpjes tussen programma’s en Sterblok) zijn veranderd. De belangrijkste doelgroep van Ned 3, mannen en vrouwen tussen 20 en 49 jaar, wordt nog meer aan de zender gekoppeld.

De belevingswereld van die mensen staat centraal in de nieuwe positionering. Hierdoor moet de aansluiting tussen het publiek en de programma’s van Nederland 3 worden vergroot.

Sinds de introductie van het ‘nieuwe Nederland 3’ in 2006 heeft deze tv-zender zich behoorlijk ontwikkeld. "Op die ontwikkeling sluit de nieuwe positionering goed aan: het fantasievolle, eigenzinnige karakter blijft, maar het beeld is veel menselijker dan voorheen’, zegt Jeroen Kramers, manager marketing & promotie bij de NPO. "Je ziet een persoon met het Nederland 3-logo in zijn of haar hand en vervolgens duik je dat logo, in waardoor je in verschillende werelden terecht komt."

In totaal zijn er achttien werelden die corresponderen met wat er op de zender te verwachten valt, zoals media, reizen, muziek, humor, uitgaan, Europees voetbal en de levenbeschouwelijke kant. Uit onderzoek onder de doelgroep kwam naar voren dat de kijker hierdoor een duidelijker beeld krijgt bij de programmering van Nederland 3. Daarom is ervoor gekozen om het concept ook te vertalen naar vormgeving voor promotie. Daarmee wordt ook de programmering onderdeel van de wereld van Nederland 3.

In de nieuwe styling wordt duidelijk de verbinding gemaakt tussen programmatitel en de omroep die het programma uitzendt. Dit was een uitdrukkelijke wens van omroepen, zegt Kramers. [Adformatie/Radio.NL]