Roland Garros in 3DPanasonic heeft een joint partnership aangekondigd met de Fédération Française de Tennis (FFT), Orange en Eurosport, waardoor de Open Franse Tenniskampioenschappen op Roland Garros live in hoogwaardige 3D-kwaliteit kunnen worden uitgezonden. Dit zal het eerste meerdaagse sportevenement in Europa zijn dat live wordt uitgezonden in 3D.

Het tennistoernooi Roland Garros vindt dit jaar plaats tussen 23 mei en 6 juni. Het toernooi is een van de meest prestigieuze evenementen op de sportkalender; bovendien heeft het Grand Slam tennistoernooi het grootste Europese Tv-kijkerspubliek. Voor de eerste keer kunnen mensen in heel Europa het toernooi in 3D ervaren op diverse geselecteerde verkooppunten en daarmee op TV de wedstrijden ervaren ‘alsof je er zelf bij bent’. Tijdens het toernooi om de Franse open tenniskampioenschappen zullen alle wedstrijden op het centre court, het Court Philippe Chatrier, worden opgenomen in 3D en ook live worden vertoond in 3D.

De opnames die in 3D op locatie worden gemaakt op Roland Garros zullen live via ADSL en glasvezelkabel worden verzonden naar Orange-abonnees in geheel Frankrijk, op een speciaal Orange Tv-kanaal. Daarnaast zal Orange, dankzij de professionele camcorders die Panasonic levert, in staat zijn 3D opnames ‘achter de schermen’ te maken en speciale 3D reportages vanaf het veld te verzorgen. Na het toernooi wordt er tevens een speciale 3D documentaire gemaakt die wordt uitgezonden via het Orange Tv-kanaal. Bovendien wordt het gehele toernooi in 3D uitgezonden via een groot aantal winkels in Frankrijk.

Eurosport ontvangt het 3D live-signaal van Orange en levert vervolgens 3D-verslagen van het evenement via satelliet aan meer dan 3.000 winkels in wel 58 Europese landen (uitgezonderd Frankrijk) om deze te tonen op de Panasonic VT20 3D Plasma TV’s. Voor de eerste keer zullen consumenten in geheel Europa in de bijzondere gelegenheid zijn om gezamenlijk de impact te ervaren van de 3D-technologie bij het kijken naar sportevenementen, zoals een tennistoernooi. En dat gedurende het hele toernooi; het prestigieuze French Open Rolland Garros. De locaties (winkels) waar je de 3D tennisbeelden kunt gaan bekijken, worden op korte termijn aangekondigd op de 3D website van Panasonic: http://fullhd3d.panasonic.eu/nl_NL

Laurent Abadie, CEO en Chairman van Panasonic Europe, zei: “De introductie dit voorjaar van onze eerste 50 inch Full HD 3D Viera TV’s en Blu-ray spelers in geheel Europa is het begin van een geheel nieuw tijdperk van intense beleving van home entertainment. De samenwerking tussen Panasonic, Orange, Eurosport en de FFT is een belangrijke stap voorwaarts: hierdoor blijft 3D niet alleen beperkt tot de kassuccessen van Hollywood, maar is 3D ook belangrijk bij live uitzendingen van evenementen. Het mogelijk maken van het uitzenden in 3D van een dergelijk prestigieus sportevenement zal het grote publiek zeker aanspreken en het zal een blauwdruk vormen voor de toekomst van 3d-uitzendingen.”

Michel Grach, Mediadirecteur van Roland Garros voegt toe: “Vanaf de allereerste sportuitzendingen op TV heeft het toernooi van Roland Garros een voortrekkersfunctie vervuld op het gebied van innovatie, en we zijn er met name trots op dat de French Open het eerste tennisevenement is dat zo uitgebreid in 3D wordt vastgelegd en uitgezonden. Onze ‘bewegende’ gravelbanen zorgt voor een nog indrukwekkendere weergave van de 3D-beelden, en tennisfans kunnen onze sport hierdoor op een geheel nieuwe manier ervaren. Het samenbrengen van uiteenlopende expertises van partners zoals Panasonic bij dit toernooi – met een opwindend gezamenlijk doel – vormt een nieuwe mijlpaal voor de technologische samenwerking op het gebied van sport, en biedt grote mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen en verdergaande grensverleggende innovatie.”

Bron: Panasonic

Opmerking: Het is nog even afwachten of en bij wie we in Nederland verder nog Roland Garros in 3D zullen kunnen bewonderen. UPC maakte eerder al bekend interesse te hebben in het uitzenden van dit tennis evenement in 3D maar gaf aan dat dit rechtentechnisch nog niet afgerond was.