De aswolk die na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull in de lucht hangt heeft het Europese vliegverkeer sinds donderdag lamgelegd. Volgens de luchtverkeersleiding gaat het om de grootste verstoring van het Europese luchtverkeer ooit. National Geographic Channel zendt woensdag (21 april) om 19.00 uur een special uit over het gevaar van vulkanische as in de lucht.

Vliegen door een aswolk is onder meer gevaarlijk omdat de motoren van een toestel kunnen uitvallen. In 1982 vloog een Boeing 747 van British Airways boven Indonesië in een wolk vulkanische as, waardoor alle vier de motoren uitvielen. Het toestel kon op zijn glijvermogen blijven doorvliegen en op lagere hoogte, waar geen vulkanische as meer was, slaagde de bemanning erin de motoren te herstarten en veilig te landen.

In de aflevering ‘Air Crash Investigation: All Engines Failed’ is een reconstructie te zien van dit bijzondere verhaal, overigens met goede afloop.

National Geographic Channel is in 96 procent van de Nederlandse huishoudens te zien en zendt veel documentaires uit over de aarde en natuurlijke verschijnselen, de natuur en het dierenrijk, avontuurlijke expedities, wetenschap, archeologie en wereldculturen. De missie van de tv-zender is 'vergroting en verspreiding van geografische kennis'. Naast National Geographic Channel heeft men nog twee aanvullende zenders: National Geographic Channel HD en de digitale natuurzender Nat Geo Wild. [Radio.NL]