Europese pc-markt boekt grote groei

De pc-markt in de EMEA-regio is in het eerste kwartaal 22 procent gegroeid. Het hoge groeicijfer komt vooral doordat hetzelfde kwartaal vorig jaar zo zwak was.

De groei is wel sterker dan onderzoeksbureau IDC had verwacht. Met name in Oost-Europa is de groei significant met zon 60 procent. In West-Europa profiteerde de markt van de vervangingsvraag in de mainstream notebookmarkt voor consumenten. De verkoop van netbooks is stabiel gebleven, zegt IDC.

De mainstream notebooks zijn afgelopen kwartaal sterk gepromoot door zowel leveranciers als wederverkopers. Veel van die promotie is vanwege Intels nieuwe processorplatform Core i. Ook was er eindelijk weer wat groei in desktops, met name door nieuwe modellen in de categorie all-in-ones; iMac-achtige desktopsystemen. De groei in desktops haalde zelfs het niveau van vier jaar geleden.
HP marktleider

In heel EMEA blijft HP nog steeds marktleider, maar Acer zit die concurrent op de hielen en is in sommige regionen aan het inhalen. In West-Europa is Acer al marktleider. Opvallend is dat Acer nu ook sterk wordt in desktops, waar het inmiddels eveneens de tweede plaats achter HP heeft. Acer is in mobiele pcs al enige tijd de nummer 1.

Dell staat nog steeds derde in EMEA, maar wordt nu toch wel bedreigd door Asus. Die Taiwanese pc-maker heeft een groei geboekt van 131,6 procent. Daarbij is Asus opvallend genoeg sterker aan het worden in mainstream notebooks en all-in-one desktops.
Toshiba kwakkelt

Nummer 5 Toshiba blijft opvallend achter bij de groeicijfers van de andere leveranciers en levert marktaandeel in. Toshiba heeft last van de agressieve prijsstelling van de andere merken. Nummers zes en zeven Lenovo en Samsung blijven marktaandeel winnen en komen nu snel in de buurt van Toshiba.

Bron: Channelworld.