Boete voor SBS6 presentator Alberto Stegeman


Undercoverjournalist Alberto Stegeman is donderdag veroordeeld tot boetes van in totaal 1740 euro. De Haarlemse rechtbank acht hem schuldig aan valsheid in geschrifte en het binnendringen van een bedrijventerrein bij Schiphol. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Stegeman vindt dat hij geen straf verdient.

Hij zegt dat, omdat hij een ernstig beveiligingslek zou hebben aangetoond en daarmee een algemeen belang heeft gediend. Op het bedrijventerrein bij Schiphol staat het regeringstoestel.

Het Openbaar Ministerie vond echter dat van zo'n belang geen sprake was. Met de uitzending zou bovendien verdraaid en gemanipuleerd zijn. Zo beweerde Stegeman dat het een fluitje van een cent was om een KLM-toegangspas na te maken en dat dit geregeld gebeurt.

Vervolgens zou hij in de kofferbak van een auto met een collega naar binnen zijn gereden. De collega zou de neppas hebben gebruikt, maar volgens justitie zat er een KLM-medewerker achter het stuur die een echte pas gebruikte.

Het enige wat Stegeman dan ook aantoonde volgens justitie is dat de kofferbak van de auto niet goed is gecontroleerd, maar daarvoor was het plegen van valsheid in geschrifte niet nodig. De nagemaakte pas is helemaal niet gebruikt, zo betoogde het Openbaar Ministerie.

De rechtbank vindt dat Stegeman niet proportioneel heeft gehandeld. Hij heeft in de ogen van de rechters ernstige strafbare feiten gepleegd en gebruikgemaakt van een medewerker van de KLM die als gevolg hiervan is ontslagen. Ook was geen sprake van een enkele overtreding, maar pleegde hij twee misdrijven en drie overtredingen.

Dat alles maakt volgens de rechtbank dat een beperking is toegelaten op de vrijheid van meningsuiting van de journalist en dat de vervolging en bestraffing van strafbare feiten in dit geval voorrang krijgt.

Het Openbaar Ministerie is blij dat de rechtbank net als het OM van mening is dat Stegeman buitenproportioneel heeft gehandeld. [Novum]