Titel voor het eerst naar Twente

NAC Breda-FC Twente 0-2 (0-1)

0-1 Bryan Ruiz (23.)
0-2 Miroslav Stoch (74.)

FC Twente is voor het eerst in de historie kampioen van Nederland. In Breda werd het 0-2 voor de Tukkers. Miroslav Stoch maakte in de 74ste minuut aan alle spanning een einde.

Twente moest twee weken wachten op de ontknoping. Alle opgebouwde spanning kwam er in Breda in de beginfase uit. De ploeg van coach Steve McClaren, die de geschorste Douglas miste, viel naar hartelust aan.

Dat het een feest zou worden in Breda en niet in Nijmegen, waar NEC tegen nummer twee Ajax speelde, werd langzaam duidelijk vanaf de 21ste minuut. Casba Fehér kwam met twee benen in op Theo Janssen en hij werd terecht van het veld gestuurd door scheidsrechter Kevin Blom.

De vrije trap die daarop volgde werd door Janssen fraai richting Ruiz getrapt. Ferne Snoyl beging een blunder en Ruiz profiteerde optimaal met een schot in de verre hoek: 0-1.

Spanning
Na de 0-1 waren er kansen genoeg voor Twente en met name Blaise Nkufo, die zijn laatste duel voor de Tukkers speelde, alvorens hij volgend seizoen naar de Verenigde Staten vertrekt. Maar de Zwitser was in Breda niet in goeden doen. Zijn Slowaakse ploeggenoot Stoch wel. Hij krulde de bal in de 74ste minuut fraai achter doelman Jelle ten Rouwelaar.

Alles en iedereen met een Twente-hart mocht eindelijk juichen. McClaren balde opgelucht zijn vuisten en de wat oudere fans uit Enschede kunnen eindelijk het trauma uit 1974, toen Twente ook dichtbij de titel was maar de schaal aan Feyenoord moest laten, vergeten.McClaren: "Dit is gewoon fantastisch"

"Dit is gewoon fantastisch"

Na het laatste fluitsignaal in Breda, kon Twente-coach Steve McClaren zich eindelijk laten gaan. "Dit is gewoon fantastisch." Het was niet alleen de eerste landstitel voor de club uit Enschede, maar ook het eerste kampioenschap van de trainer.

McClaren wees echter louter naar zijn spelers. "Wat een fantastisch stel spelers. Zij verdienen dit. De spelers, de staf, de supporters; zij verdienen dit allemaal. Wat een prestatie."

De spanning bouwde langzaam op tot een climax. "Ajax kwam steeds dichterbij. Maar we bleven winnen."Spelers Twente vieren feest (foto: ANP)