Microsoft geeft tweede Internet Explorer 9 Developer Preview vrij

Microsoft heeft een tweede previewversie van Internet Explorer 9 uitgebracht. De browser presteert volgens de softwaregigant beter dan de eerste previewversie van zeven weken geleden en weet een hogere score te behalen in de Acid3-test.

Microsoft heeft aangegeven dat het elke acht weken een nieuwe preview van IE9 zal uitbrengen, maar de tweede preview is al binnen zeven weken op IEtestdrive.com verschenen. De platform preview bevat nog steeds geen navigatiebalk en ook alle beveiligingslagen ontbreken nog. De preview is vooral bedoeld voor ontwikkelaars. Bovendien werkt de browser niet in Windows XP, omdat IE9 gebruikmaakt van hardware-rendering via DirectX 10.

De nieuwe previewversie weet inmiddels in de Acid3-test 68 van de 100 punten te behalen; de eerste preview van IE9 scoorde 55 punten in de test waarin de css-ondersteuning van een browser wordt getest. In de SunSpider Javascript Benchmark weet de tweede previewversie volgens Microsoft een performancewinst van circa 20 procent te boeken. Daarmee zou het beter presteren dan Firefox 3.6, maar nog achterblijven bij Google Chrome 5 en Opera 10.52.

De previewversie kan inmiddels ook vectorgraphics in het svg-formaat renderen en ondersteunt de media queries uit de css3-standaard. Microsoft laat verder weten dat de browser beter moet omgaan met html5-tags, maar de browser kan nog geen video-tags verwerken. De softwaregigant heeft al aangegeven dat Internet Explorer 9 alleen h.264-video's in combinatie met html5 zal kunnen afspelen en ontwikkelaars moeten deze in Platform Preview 3 kunnen testen. In de developer tools is het al wel mogelijk om de user agent aan te passen.