WiFi en WiGig werken samen aan 60 GHz WiFi


De WiFi-alliantie en de WiGig-alliantie hebben besloten samen te werken aan een standaard voor WiFi op de 60 GHz band.


De 60 GHz band leent zich bij uitstek voor toepassingen met een hoge bandbreedte over een korte afstand. Zo bestaan er al Wireless HD toepassingen die de 60 GHz bandbreedte gebruiken om hdtv-signalen over te brengen naar een aan de wand bevestigde platte televisie.

De nu aangekondigde samenwerking tussen de twee allianties heeft tot doel universele WiFi-verbindingen mogelijk te maken met snelheiden van maximaal 7 gigabits/sec, ongeveer 10 keer so snel als mogelijk is met de huidige WiFi-11n-standaard.

De WiGig-alliantie heeft zich tot doel gesteld de hoge bandbreedte in de 60 GHz band mogelijk te maken. Deze alliantie heeft de eerste versie van zijn specificaties eind vorig jaar gepubliceerd. Door de samenwerking met de WiFi alliantie wordt het mogelijk de nieuwe standaard universeel toepasbaar te maken en te combineren met de bestaande WiFi-toepassingen. Er bestaat een grote overlap in de leden van de beide allianties.

De WiGig-standaard moet concurreren met de al enige tijd bestaande Wireless HD-standaard, die door sommige televisiefabrikanten gebruikt wordt. In elk geval zullen beide technologieŽn de 60 GHz band moeten delen. Een aantal Japanse fabrikanten zoals Hitachi, Panasonic en Toshiba zouden al producten voorbereiden die volgens de WiGig-standaard werken.