Nederlander kijkt het liefst alleen televisie


Hoewel een groot deel van de Nederlanders tv-kijken als een ‘gezellige’ bezigheid beschouwt, kijk 48 procent toch het liefst zonder gezelschap. Bij mannen geldt dit vooral bij sportprogramma’s en vrouwen kijken graag alleen naar series en soaps. Dat blijkt uit onderzoek van UPC Nederland onder 2.700 kijkers. Zij kijken gemiddeld dagelijks bijna 3,5 uur tv.

Informatieve programma’s en documentaires worden door zowel mannen als vrouwen het liefst alleen bekeken. Daarentegen worden films, shows en entertainment het liefst met meerdere mensen bekeken. 62 procent zegt in overleg te bepalen wat er gekeken wordt. Als men het niet eens kan worden over wat er gekeken gaat worden, geeft 42 procent aan iets anders te ondernemen in de vorm van puzzelen of computerspellen. Vrouwen kiezen dan vaker voor een huishoudelijke taak. Tv-kijken wordt ook wel gecombineerd met andere activiteiten als internetten (44%), lezen (28%), en huishoudelijke taken (24%).

Tv-gids nog steeds populair

Ondanks de mogelijkheid om op internet de programmering te bekijken, is de gedrukte tv-gids het meest (52%) populair om na te gaan welke programma’s worden uitgezonden. Waar men vroeger nog wel eens thuis bleef om te kijken naar zijn of haar favoriete tv-programma, geeft de meerderheid (60%) aan dat niet te doen. Ook zijn tv-programma’s voor een kwart van de mensen favoriete gespreksstof met vrienden en collega’s.