Worden Microsoft en odf vrienden?


Na de installatie van het kersverse Office 2010 komt de pc-gebruiker een opmerkelijke pop-up tegen. Daarin wordt hem gevraagd of documenten stándaard moeten worden opgeslagen in Office Open XML dan wel OpenDocument. Dat is een bijzondere stap voor Microsoft, het bedrijf dat niet bepaald bekendstaat als een voorstander van open standaarden. De liefde voor odf gaat volgens critici echter niet diep.


De keuze voor odf wordt dan ook niet gestimuleerd door Steve Ballmer en co. Op het keuzescherm lezen we namelijk: "Veel functies van Microsoft Office worden door odf ondersteund, maar bij het opslaan kan inhoud verloren gaan of kunnen bepaalde bewerkingen onmogelijk worden." Begrijpelijkerwijs heeft deze waarschuwing tot de nodige gefronste wenkbrauwen in de open source-community geleid.

Dat enige politieke druk debet is aan Microsofts 'omhelzing' van odf, valt zeker niet uit te sluiten. Enkele maanden geleden introduceerde Windows na jarenlang gesteggel met de Europese Commissie het browserkeuzescherm om zo de automatische keuze voor Internet Explorer als browser te doorbreken. Concurrent Opera vocht al sinds 2007 tegen de vermeend monopolistische positie van Microsoft in de browserarena. Veel mensen zouden al zijn overgestapt op een andere browser naar aanleiding van het keuzescherm, dat geen enkele waarschuwing of voorkeur bevat.

Bij Microsoft Nederland kon men niet zeggen wat de precieze reden voor de pop-up is, meldt Linux Magazine.