Explosieve groei laptops en netbooks

Nieuwe cijfers van Gartner laten een enorme stijging in de verkoop van mobiele PC’s zien. Vergeleken met vorig jaar is de verkoop in het eerste kwartaal 43,4 procent gegroeid.

Die groei is het hoogste in dat segment in de laatste acht jaar. Het aantal verscheepte units (49,4 miljoen) is goed voor een omzet van 36 miljard dollar wereldwijd. Vooral consumenten blijven grif betalen, maar het lijkt erop dat ook de zakelijke markt weer wat aantrekt, zegt Gartner. Dat zal alleen maar toenemen vanwege de vervangingsvraag.
Vraag naar netbooks

Opnieuw zijn de netbooks de grote motor achter de groei met 71 procent meer machines die de fabrieken verlieten. Wel is de groei in marktaandeel in sommige markten al aan het vertragen, volgens Gartner doordat de functionaliteit toch beperkt is en vanwege de agressieve prijsconcurrentie in de lagere regionen van de notebooks.

De gemiddeld prijs van mobiele PC’s was in het eerste kwartaal van dit jaar 732 dollar. Dat is 15,7 procent minder dan een jaar geleden. Wel wordt nu een stabilisatie verwacht in de gemiddelde prijs, doordat de relatief duurdere zakelijke notebook nu meer zal worden verkocht.
Acer bedreigt HP

HP behield wereldwijd de eerste positie volgens Gartner, met een marktaandeel van 19,2 procent. Maar HP en Dell waren wel de enige leveranciers die een benedengemiddelde groei lieten zien. Acer bedreigt HP nu ook wereldwijd, nadat het in Europa al de eerste plek heeft ingenomen. De groei van 48,4 procent van Acer wordt alleen verbeterd door Asus, dat 113 procent groeide. Asus staat vijfde wereldwijd, net achter Toshiba.
Grote problemen door aswolk

Overigens gooide de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökul in april flinke roet in het eten bij de distributie van PC's in West-Europa. Door de aswolk liep de aanvoer van PC's grote vertraging op. In Nederland resulteerde dit in een dramatische omzetval van 24,7 procent bij distributeurs, becijfert het marktonderzoeksbureau Context.

Bron: Channelworld.nl