Cybercrimineel verdient 50.000 dollar per dag


Veel internetters hebben ze al gezien: een waarschuwingspop-up met de boodschap dat er een virus op de pc zit. Ook staat in zo'n dergelijke pop-up altijd een aanbieding om je van het virus af te helpen. Inderdaad: deze pop-ups zijn malware - en er wordt grof geld mee verdiend.


Volgens Trend Micro verdient een cybercrimineel hiermee gemiddeld 180 miljoen dollar per jaar, wat neerkomt op zo'n 50.000 dollar per dag.

De valse waarschuwingspop-ups jagen veel pc-gebruikers de stuipen op het lijf. Zodra de internetter op de link in deze 'scareware' klikt, brengt hij een infectieketting in gang. De malware wordt via de valse pop-ups verspreid op websites die de criminelen heel hoog laten scoren op populaire zoekopdrachten, waaronder nieuwsonderwerpen.

De zogenaamde beveiligingssoftware is misschien in eerste instantie gratis, maar later krijgen de slachtoffers de boodschap dat ze de betaalde volledige versie moeten installeren. Om helemaal beveiligd te zijn, hebben de slachtoffers het gevoel dat ze dit moeten aanschaffen. Vervolgens geven ze hun creditcardinformatie aan de criminelen, betalen tussen de vijftig en honderd dollar en downloaden ze in plaats van beveiligingssoftware nog meer malware op hun pc. Als een malwaremaker 100.000 zoekopdrachten laat doorlinken naar zijn website en slechts één procent van de slachtoffers reageert en betaalt, verdient hij toch een slordige 50.000 dollar voor een dagje werk.

Maar het gaat verder. Gebruikers van de besmette pc's krijgen vervolgens advertenties te zien van handlangers van de criminelen. Die handlangers geven de criminelen twee of drie cent voor elke keer dat ze een 'gewone' advertentie vervangen door een valse. Uit het onderzoek blijkt dat er tot één miljoen advertenties per dag worden vervangen - dat brengt weer 25.000 dollar per dag op.

Tot slot verdienen de cybercriminelen hun geld met callcenters. Wanneer slachtoffers afwillen van hun zogenaamde abonnement en bijbehorende, zeer frequente pop-ups, kunnen ze bellen met een servicenummer. Voor het kleine bedrag van twintig dollar helpen deze callcenters de gebruikers er graag vanaf.